ua en ru

ЗЗФ змушений заморозити інвестпроекти з модернізації виробництва, - глава правління ЗЗФ

ПАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ) змушений заморозити інвестиційні проекти, спрямовані на модернізацію виробничих потужностей підприємства. Таку думку в ході прес-конференції висловив голова правління ЗЗФ Павло Кравченко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, загальний обсяг інвестицій, запланований на модернізацію ЗЗФ, становить близько 1 млрд грн.

"Ці кошти повинні були бути інвестовані в модернізацію електропечей цеху № 4. Модернізація печей дозволила б підвищити енергоефективність виробництва та розширити хімічних складу вироблених феросплавів. В цілому після завершення модернізації ми могли б заощадити до 15% електроенергії. Але сьогодні енергоринок компенсує втрати продажів електроенергії підвищенням цін на неї. Тобто, в результаті ми будемо платити за електроенергію ще більше, ніж до проведення модернізації, - зазначив Кравченко і додав, - У результаті виникає питання, як підприємству погасити кредит, який ми беремо для реалізації інвестпроектів. Я розмовляв на цю тему з представником Мінекономрозвитку, але мені не змогли пояснити, як підприємство може підвищувати енергоефективність в таких умовах ".

Підсумовуючи, голова правління ЗЗФ констатував, що у нього складається враження про втрату державою інтересу до феросплавної галузі. "У НАК ЕКУ нам відкрито говорять, що ви можете зупинятися, якщо вас щось не влаштовує", - додав Кравченко.

Раніше Кравченко заявив, що завод може бути повністю зупинений в квітні цього року. За його словами, підвищення цін на електроенергію з 1 березня цього року призвело до того, що сьогодні підприємство працює практично на збиток.

ПАТ "Запорізький завод феросплавів" - один з найбільших в Європі виробників феросплавів. Єдиний в СНД комбінат, що виплавляє широкий сортамент марганцевих і кременистих феросплавів, металевий марганець. Входить в Українську асоціацію виробників феросплавів. Частка внутрішнього ринку в постачаннях ЗЗФ складає 30-35%. Продукція експортується в країни СНД, Європейського Союзу, Азії та Африки.
У 2011 р. підприємство скоротило щодо 2010 р. обсяги виробництва феросплавів на 29,25% - до 300,127 тис. тонн.

Запорізький завод феросплавів протягом багатьох років ставився до 1-го класу споживачів електроенергії. Однак з 1 січня 2011 р. завод був переведений на 2-й клас енергоспоживання, згідно з яким тариф на електроенергію для ЗЗФ зріс майже в два рази - до 83 коп. за 1 кВт (без ПДВ).

З 1 березня 2012 р. НКРЕ підвищила роздрібні тарифи на електроенергію для споживачів енергопостачальних компаній. Зокрема, тариф для споживачів першого класу напруги зріс на 4,02% - до 72,62 коп. за кВт.год (без ПДВ), для споживачів другого класу - на 3,8% - до 93,02 коп. за кВт.год (без ПДВ).

Нагадаємо, чистий прибуток ПАТ "Запорізький завод феросплавів" в 2011 р. склала 105 млн 413 тис. грн проти збитку роком раніше у розмірі 758 млн 920 тис. грн.