ua en ru

Зять бен Ладена заявляє, що піддавався тортурам у літаку по дорозі до США

Зять вбитого лідера терористів Усами бен Ладена, колишній прес-секретар "Аль-Кайєди" Сулейман Абу-Гейт заявив, що співробітники американських спецслужб піддали його тортурам, передає Reuters.

Він також стверджує, що був незаконно переданий до рук американської юстиції, і не визнає звинувачень у змові з метою вбивства громадян США.

За словами Абієв-Гейта, після нью-йоркського теракту 11 вересня 2001 р. він перебрався до Ірану, де в середині 2002 р. був заарештований і просидів в іранських в'язницях до січня 2013 р. без пред'явлення звинувачення. 11 січня 2013 р. іранська влада дозволила йому виїхати до Туреччини, звідки він мав намір прибути до рідного Кувейту, проте протягом 12 годин після прибуття був заарештований турецькою владою.

Через 45 днів допитів його посадили в літак, сказавши, що доставлять до Кувейту, але літак приземлився у м. Аммані, де йорданська влада видала його групі людей, до якої входили співробітники спецслужб США.

Як тільки літак піднявся в повітря, один з американців представився йому як агент Федерального бюро розслідувань, після чого почався допит із застосуванням тортур, що тривав до приземлення в Нью-Йорку.

Читайте також: ЦРУ затримало зятя Усами бен Ладена і відправило його до США

Прийшовши до влади в 2009 р., Президент США Барак Обама публічно відмовився від застосування тортур при допитах, проте його адміністрація заявила, що повної заборони катувань не буде.

Абу-Гейт є одним з найбільш високопоставлених осіб "Аль-Кайєди", притягнутих до суду в США за звинуваченням в участі в терактах 11 вересня 2001 р. Суд у його справі має відбутися в січня 2014 р.