ua en ru

Зубко оголосив ряд реформ у сфері енергоефективності

Зубко оголосив ряд реформ у сфері енергоефективності Фото: Зубко оголосив ряд реформ у сфері енергоефективності

На думку урядовця, першим і найважливішим кроком у матриці реформи є  створення Фонду енергоефективності

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив, що реформа енергоефективності - одна з основних у проекті Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік. Зокрема, урядовим планом дій окреслено декілька реперних точок, які мають бути пройдені цьогоріч для подальшого впровадження реформи, передає прес-служба Кабінету міністрів України.

Зубко підкреслив, що першим і найважливішим кроком у матриці реформи є створення Фонду енергоефективності.

"Модель роботи Фонду дає змогу залучити до фінансування проектів енергоефективності дешеві та довгі кредитні ресурси, донорські та державні фінанси на компенсацію витрат на заходи з енергоефективності, а також зекономлені субсидії на житлово-комунальні послуги. Економія через три-п’ять років становитиме близько 1 млрд кубометрів газу на рік. Також буде створений новий ринок енергоефективних заходів динамічною річною ємністю до 1,5 млрд євро", - зазначив віце-прем'єр.


Після цього уряд сподівається на ухвалення закону "Про енергетичну ефективність будівель".

"Далі - запропоновані ефективні технічні рішення, типові для багатоповерхівок та рекомендації для індивідуальних будинків, ухвалення закону "Про енергетичну ефективність будівель"… Після цього - запровадження системи сертифікації енергоефективності будівель та збільшення кількості будівель з близьким до нульового споживанням енергії. І останнє – закон "Про комерційний облік комунальних послуг", який встановить законодавчі вимоги щодо облаштування вузлів обліку теплової енергії і води. Так, ми забезпечимо 80% побудинковий облік спожитих послуг вже в 2016 році. Це той необхідний мінімум завдань, який маємо виконати цього року, щоб реформа енергоефективності стала відчутною", - розповів Зубко.

Нагадаємо, Зубко заявив, що новий механізм монетизації субсидій може запрацювати наприкінці наступного опалювального сезону.