ua en ru

Зону АТО родини з дітьми можуть покинути без перепустки, - Кулеба

Щоб виїхати з територій Донбасу, окупованих проросійськими сепаратистами і бойовиками, сім'ям з дітьми не потрібна тимчасова перепустка. Про це на брифінгу заявив уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо це просто сім'я з дітьми, хоча б жінка з дітьми, то вона може перейти або переїхати на територію (підконтрольну ВСУ, - ред.)", - заявив Кулеба.

У той же час він зазначив, що проблеми можуть виникнути лише при перетині блокпостів на транспорті, адже в такому випадку перепустка необхідна.

Крім того, Кулеба, наголосив, що, згідно з українськими законами, держава не може вивозити дітей із зони проведення АТО в примусовому порядку.

"По-перше, законодавство не пристосоване до тієї ситуації, яка склалася на сьогодні. По-друге, батьки є законними представниками своїх дітей і відповідають за їх життя та здоров'я, тому єдиним механізмом евакуації дітей може бути проведення роз'яснювальної роботи про небезпеку перебування родин з дітьми на тих територіях ", - заявив омбудсмен з прав дитини.

Також, за його словами, в даний час необхідно розробити механізм евакуації дітей у разі виникнення надзвичайної ситуації без згоди батьків. А в Луганську і Донецьку області слід повернути соцпрацівників.

"У сьогоднішній ситуації я бачу дві речі, які потрібно зробити, - це донести до свідомості батьків необхідність негайної евакуації і чітко розповісти батькам, куди їх дитина може бути переміщена, хто її буде супроводжувати, а також наскільки це приміщення (де буде розміщена дитина, - ред.) пристосоване для проживання ... Для вирішення цих проблем необхідно терміново повернути фахівців з соціальної роботи, які, на жаль, були звільнені по всій Україні, хоча б у Луганську і Донецьку області ", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, вчора до Дніпропетровщини були евакуйовані 39 дітей і розміщені в санаторії, де їм забезпечено харчування та подальшу освіту.