ua en ru

У зоні ЧАЕС планують збудувати парк сонячної електроенергії

У зоні ЧАЕС планують збудувати парк сонячної електроенергії Фото: в зоні ЧАЕС можуть побудувати парк сонячної електроенергії

Біля 10 компаній, зацікавлених в його будівництві, вже прислали своїх інженерів

У Чорнобильській зоні відчуження планують збудувати парк сонячної електроенергії. Про це заявив голова Держагентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, передає "Громадське".

"Цю територію (зони відчуження – ред.) ми ділимо наразі на 2 частини: 1/3 найближча до Чорнобильської станції… ми хочемо, щоб ця територія була зоною спеціального промислового використання. Наразі вона забруднена трансурановими елементами, елементами плутонію, період напіврозпаду яких складає 24 тисячі років", - підкреслив він.

Голова Держагентства зазначив, що найбільш ймовірнім буде побудова на цій території парку сонячної електроенергії, і більше 40 компаній світу вже зацікавилися таким проектом.

"Ми плануємо там будівництво парку сонячної енергії. Є велика зацікавленість українських компаній, які вже експлуатують сонячні електростанції. І також іноземні: датчани, німці, китайці", - повідомив Петрук, уточнивши, що цікавість до проекту проявили до 40 компаній, біля 10 вже прислали своїх інженерів.

Нагадаємо, раніше очільник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що в Чорнобилі можна створити сонячну електростанцію потужністю в чверть Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).