ua en ru

В зоні АТО 95% бійців отримують бойову психічну травму, - Богомолець

В зоні АТО 95% бійців отримують бойову психічну травму, - Богомолець Фото: Ольга Богомолець

Також Ольга Богомолець підтвердила, що в Україні зафіксовані десятки самогубств учасників АТО

В зоні проведення антитерористичної операції (АТО) 95% учасників бойових дій отримують бойову психічну травму. Про це повідомила народний депутат від "Блоку Петра Порошенко", голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, радник Президента Ольга Богомолець.

Богомолець навела статистику, згідно з якою, 95% учасників військових дій на сході України отримують бойову психічну травму, значна частина таких випадків не діагностується. За словами народного депутата, сьогодні психологічна допомога учасникам АТО повинна надаватися в госпіталях ветеранів війни.

"У нас є 20 госпіталів, 29 госпітальних відділень - це, загалом, понад шести з половиною тисяч ліжко-місць, які можуть бути задіяні під ці потреби. З державного бюджету на програму психологічної реабілітації виділено 50 млн грн. У той же час, є 5 областей, серед яких Запорізька, Дніпропетровська, Одеська області, де в госпіталях, у яких є сотні ліжок, не пролікований і не реабілітований жоден учасник АТО або ця цифра становить від 5 до 20 осіб. При тому, що в Україні є госпіталі, де кількість ветеранів, які пройшли курс реабілітації, наближається до тисячі", - зазначила Богомолець.

Також вона підтвердила, що в Україні вже зафіксовані десятки випадків самогубств учасників АТО, які повернулися з бойових дій додому, в тому числі і серед медичних працівників.

Нагадаємо, раніше ЗМІ з посиланням на джерела в Міноборони повідомляли, що з початку АТО понад 100 військових покінчили з собою.