ua en ru

Через зловживання в "Центрі мікрохірургії ока" громада Києва не отримала 38 млн грн, - адвокат

Громада Києва недоотримала 38 млн грн внаслідок зловживань керівництвом Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні "Центр мікрохірургії ока". Про це під час прес-конференції в Києві повідомив адвокат первинної профспілкової організації "КМКОЛ "Центр мікрохірургії ока" Михайло Гончарук.

Він зауважив, що 2 грудня минулого року департаментом внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА було складено звіт за результатами перевірки діяльності КМКОЛ "ЦМХО" за 8 місяців 2014 року і 2013 рік.

В цьому звіті, за словами Гончарука зафіксовано, що під час перебування на посаді головного лікаря Сергія Рикова єдиною страховою компанією, що фактично співпрацювала з лікарнею була страхова компанія "Сатіс", в якій шляхом адміністративного ресурсу адміністрацією лікарні було створено монопольні умови, за яких пацієнти бути позбавлені права вільного вибору страховика, як це передбачено законодавством".

"В результаті такої перевірки (аудиторської перевірки, проведеної КМДА- ред.) встановлено, що вартість витратних матеріалів в складі страхового внеску була необґрунтовано завищена більше ніж в три рази. Таких пацієнтів, які сплатили страховий внесок було більше 5 тисяч, це за 8 місяців. Наслідком такої діяльності (колишнього керівництва - ред.) є недоотримання лікарнею та громадою міста коштів у розмірі 37 млн 618 тисяч гривень. Ми неодноразово доводили результати цієї перевірки до громадськості, і доносили до народних депутатів, до керівників міста, до правоохоронних органів, але марно", - розповів Гончарук.

Лікарі "Центру мікрохірургії ока", які виступили на прес-конференції, підозрюють у таких зловживаннях колишнього головного лікаря Сергія Рикова.

Як уточнив адвокат, станом на сьогодні жодна відповідальна особа лікарні не притягнута до відповідальності за результати проведеної перевірки. В той же час оплата медичних послуг в Центрі досі відбувається не через спеціальний рахунок лікарні, а через страхову фірму "Сатіс".

Профспілка вимагає від КМДА проведення прозорого конкурсу з призначення головного лікаря "Центру мікрохірургії ока".

"Профспілка та лікарі, які піднімають це питання, ставлять прості дуже вимоги, щоб нікому не здалося, що іде якась війна за посади. Лікарі хочуть всього-навсього домогтися кількох речей - це проведення об‘єктивного, відкритого розслідування за результатами фактів, які викладені в аудиторському звіті, про розкрадання коштів, про систему оплати за лікування. Другий момент - це притягнення до відповідальності тих осіб, які в цьому винні. І третій момент - це просто проведення відкритого, прозорого конкурсу на призначення головного лікаря "Центру мікрохірургії ока", - зазначив Гончарук.

Нагадаємо, нинішній очільник лікарні Любов Денисюк призначена на випробувальний термін. "Для нас її призначення непрозоро і незрозуміло", - підкреслив адвокат профспілки.

Згідно з інформацією лікаря-офтальмолога Центру Андрія Жука, Любов Денисюк є причетною до зловживань службовим становищем колишнього керівника Сергія Рикова та пов‘язана з фірмою-монополістом страхових послуг СК "Сатіс", яка встановила завищені ціни на страхові внески для пацієнтів.

Нагадаємо, лікар-офтальмолог Центру Ігор Москальчук, якого було побито 27 березня цього року в кабінеті головного лікаря Любові Денисюк, наголошує, що його побиття здійснювалось у присутності головлікаря Любові Денисюк та за її вказівкою співробітниками охоронної фірми "Спарта". З приводу побиття лікаря відкрито кримінальну справу.