ua en ru

Зима: як пережити морози з мінімальним набором теплих речей

Розробка тканин - прибутковий бізнес. І крім мануфактур, для яких це основне джерело доходу, на ринку є й інші важливі гравці, які зуміли на базі виробництва тканин відбудувати пошиття одягу.

Наприклад, італійці Loro Piana, Ermenegildo Zegna і Luciano Barbera, англійці з Scabal, Holland & Sherry і французи з англійськими зв'язками Dormeuil. Роботою з провідними виробниками тканин прийнято пишатися, адже вона йде і на дизайнерські костюми начебто Givenchy, Lanvin, Tom Ford і Gucci, які "відшиваються" з допомогою Zegna, і на вічну класику від Boss, Brioni, Corneliani.

Зима: як пережити морози з мінімальним набором теплих речей

Оскільки при замовленні костюма у кравця ви платите в першу чергу за тканину, а потім вже за роботу, чим дорожче матеріал - тим дорожче встане і костюм. Очевидно, що при такому розкладі будь-виробник шукає ідеальний баланс: щоб і тканина добре розходилася, і ціна на неї була чималою. Багато звертаються до неймовірних спецефектів: вшивають найтоншу золоту нитку в якості смужок, застосовують нанотехнології і наносять на поверхню крихту з алмазів і лазуриту, працюють над створенням досконалої тонкої і дорогої тканини з вовняних ниток з високим коефіцієнтом скручування. Загалом, намагаються як можуть.

Але нормальній людині всі ці тканини не потрібні. Хіба що в тому випадку, якщо виникне раптове і невідворотне бажання втерти носа друзям і партнерам самим нехитрим способом. Або просто посоріть грошима - ефектно і безглуздо. Втім, навіть при такому розкладі краще відразу взяти костюм з вікуньї Loro Piana.

Зима: як пережити морози з мінімальним набором теплих речей

Якщо для літньої офісної уніформи давно придумані натуральні тканини, які не вбирають воду і відбиває сонячні промені, то з зимовими справа йде куди менш технологічно. Оптимальна тканина для костюмів на кожен день - шерсть класу Super 120-130. Всі її різновиди начебто Super 150 і 250 можуть знадобитися, якщо ви обзавелися як мінімум сотнею костюмів і міняєте їх кожен день. Але варто мати на увазі, що мнуться вони дуже швидко. Хіба що смокінг з такої вовни не викликає особливих нарікань.

А м'ятися менше тканина змушує додавання мохеру, що безцінне для тих, хто проводить більшу частину дня в сидячому положенні. Тобто для всіх. І як би спогади з дитинства, яке припало на романтичне радянських часів, ні шепотіли, що домішки акрилу і лавсану раз і назавжди позбавлять костюм від пом'ятості, женіть їх геть. У такому костюмі буде спекотно і неприємно - і вам, і оточуючим.

Зима: як пережити морози з мінімальним набором теплих речей

Додавання кашеміру зробить костюм м'якше і тепліше, а ідеальним варіантом для нашої зими, звичайно ж, буде костюм з стовідсоткового кашеміру. Але в цілому за тим же принципом працює і приємна на дотик фланель.

На примірці перед пошиттям костюма вивчити склад тканини можна, заглянувши в товсті книжки, - вони там розсортовані за типами (фланель, різні типи вовни тощо). В магазинних ж костюмах вказівку на використану тканину зазвичай займає настільки ж важливе місце, як і ярлик бренду.