ua en ru

Журналісти "Стоп корупції" звернулися в комітет зі свободи слова через напад "Нібулона"

Журналісти "Стоп корупції" звернулися в комітет зі свободи слова через напад "Нібулона" Ілюстративне фото (minagro.gov.ua)

Колектив "Стоп корупції" підготував серію звернень

Через напад на знімальну групу, яка готує розслідування про діяльність компанії "Нібулон", колектив "Стоп корупції" підготував серію звернень в українські та закордонні правозахисні організації. Відповідні листи були направлені в парламентський комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, Національну спілку журналістів України, міжнародні організації "Репортери без кордонів" і Amnesty International.

У своїх зверненнях колектив "Стоп корупції" вказав на неприпустимість перешкоджання законній професійній діяльності журналістів і висловив упевненість, що всі особи, причетні до нападу на знімальну групу, будуть знайдені і покарані.

Напад на знімальну групу "Стоп корупції" відбуdcz в селі Лідіївка Миколаївської області, в якому розташована одна з філій компанії "Нібулон", що належить аграрним бізнесменам Вадатурським. Предметом розслідування повинні були стати можливі порушення з боку "Нібулона" при розпаюванні землі в Миколаївській області. Раніше до журналістів програми звернулися місцеві жителі з скаргою на те, що "Нібулон" відбирає у них землю.

"Після спроб взяти інтерв'ю у (керівника філії) Дмитра Шейка журналіст Христина Кришиха зіткнулася з агресивною реакцією людини, яка уникала запитань, а потім застосувала до журналіста та оператора заходи фізичного насильства. Також слід зазначити, що оператору Олександру Полодюку пошкодили камеру і телефон" - йдеться у зверненні.

Після того як викликана поліція зафіксувала факт нападу на журналістів, на знімальну групу напало кілька десятків людей, які, очевидно, були викликані керівником філії. В результаті знімальна група і поліція протягом 8 годин залишалися заблокованими і не могли продовжувати свою роботу.

Компанія "Нібулон" належить родині миколаївських аграрних бізнесменів Вадатурських. Генеральний директор компанії - Олексій Вадатурський. Його син Андрій Вадатурський – народний депутат України.

Журналісти "Стоп корупції" звернулися в комітет зі свободи слова через напад "Нібулона"
Журналісти "Стоп корупції" звернулися в комітет зі свободи слова через напад "Нібулона"
Журналісти "Стоп корупції" звернулися в комітет зі свободи слова через напад "Нібулона"

Раніше в розслідуванні "Кредитні таємниці Нібулона" журналісти "Стоп корупції" розповіли про використання "Нібулоном" можливих схем з ухилення від сплати податків у повному обсязі та постійному залученні нових кредитів для виплати попередніх позик.

Також журналісти "Стоп корупції" знайшли нерухомість у швейцарському місті Невшатель, яка, на їх думку, може належати родині Вадатурських. Для перевірки інформації про можливу наявність у сім'ї Вадатурских виду на проживання в Швейцарії журналісти проекту направили серію запитів в Міграційну службу Швейцарії та посольство Швейцарії в Україні.