ua en ru

Журналісти викрили нові корупційні схеми на київській митниці

Журналісти викрили нові корупційні схеми на київській митниці Журналісти викрили нові корупційні "схеми" на київській митниці

Схеми завдають державі мільйонних збитків

На митному посту "Столичний", начальником якого є Сергій Тупальський, діють корупційні "схеми", які завдають державі мільйонних збитків. Про це йдеться у розслідуванні програми "Гроші" на телеканалі "1+1".

Зазначається, що через митний пункт "Столичний" щодня проходять десятки фур з тканиною, при цьому, як сказано у сюжеті, через інші пункти везти цей товар не дозволено.

Зокрема, як вияснили журналісти, тканина спочатку надходить до Одеського морського порту, а звідти потрапляє лише на столичну митницю. "Відтоді, як Тупальський очолив цю митницю, є домовленість із силовиками, які вирішили зробити єдине місце, де будуть оформлятися такі категорії вантажів, щоб було легше контролювати", - каже заступник генерального директора Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.

У сюжеті зазначається, що у "схемі" використовуються тимчасові митні декларації і фірми-одноденки. Так, журналісти спробували знайти відповідні компанії за їхніми юридичними адресами. Переважна більшість таких фірм зареєстрована в Одесі. Виявилося, що за вказаними адресами фірм немає, або вони вже припинили діяльність.

"Після плідної співпраці з паном Тупальським фірми зникають з коштовним товаром, залишаючи державі одні збитки. У березні лише шість таких товариств не доплатити більше 50000000 грн. І це за один не повний місяць", йдеться в сюжеті.

"Достатньо півроку попрацювати керівником митниці, зокрема, столичної, і тобі вистачить на все життя", стверджує голова ВГО "Союз захисту підприємців" Сергій Доротич.

Варто зазначити, що у коментарі журналістам телеканалу Тупальський заперечив присутність таких "схем" на митниці.

Після попередніх викриттів Тупальського журналістами "Грошей", Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушила карну справу по статті зловживання владою або службовим становищем. Це підтвердив заступник керівника САП Володимир Кривенко.

"Начальник митного посту "Столичний", зловживаючи службовим становищем і діючи в інтересах ПП "Тріумф-СВ", забезпечив безперешкодне документальне оформлення вказаному товариству ввезення на митницю товарів із заниженням їх митної вартості, спричинивши таким чином збитки державі на загальну суму, що більш ніж у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та в 500 і більше разів перевищує розмір мінімальної заробітної плати у відповідні періоди", - йдеться у відповіді Кривенка.