ua en ru

Журналісти розслідували схеми нелегального бізнесу з видобутку піску під Києвом

Журналісти розслідували схеми нелегального бізнесу з видобутку піску під Києвом

Нелегальний бізнес по видобутку піску в Київській області наближається за своїми масштабами до видобутку бурштину в Рівненській і Житомирській областях. Про це йдеться у спеціальному розслідуванні журналістів Анастасії Рафал і Олександра Сибірцева.

Зокрема, як зазначають журналісти з посиланням на екологів, кожен рік у Київській області нелегально видобувають близько 7 млн тонн піску. Тільки в цьому році, за їх даними, поліція порушила 29 кримінальних справ, і кілька справ відкрила прокуратура.


Зазначається, що голови сільрад, на чиїх територіях видобувають пісок, скаржаться, що прокурори свідомо "зливають" справи в суді, забуваючи навіть з'явитися на процес. А у багатьох випадках є і реальними власниками цього бізнесу.

За даними видання, минулого літа отримала резонанс історія з арештом так званих "діамантових" прокурорів - заступника обласного прокурора Корнійця і першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна. Ця історія пов'язана з іншим кар'єром — в Пухівці Броварського району. Корнійця і Шапакіна звинуватили у вимаганні хабара у компаній, які займаються видобутком піску. Зазначається, що "гроші вони вимагали за те, щоб припинити постійні перевірки об'єктів".

Більш того, за даними журналістів, депутати Київської облради у квітні цього року вимагали відставки обласного прокурора Євгенія Бондаренкв, але і це ніяк не вплинуло на поведінку органів прокуратури.

Про схеми участі правоохоронців у пісочному бізнесі автором розслідування розповіло джерело в правоохоронних органах.

"Перша схема – це коли у підприємства є всі документи на розробку одного кар'єра в одному місці. Але насправді вироблення піску йде на території в 10 разів більшою... Друга схема - це «чорне вироблення» піску. Провадиться як правило, абсолютно відкрито в глухих місцях Київської області. У цьому випадку частка прокуратури набагато більше – половина доходів від продажу піску. Третя схема – це намив річкового піску "днопоглиблювачами". Ніби як робиться добра справа, поглиблюється річка. Ось тільки пісок від намиву кудись "зникає". У цьому випадку частка прокурорських теж одна третина від видобутого", - розповіло джерело видання.

В прокуратурі Київської області журналістам повідомили, що з початку року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 10 кримінальних правопорушень, пов'язаних з незаконним видобутком піску.

За даними авторів, дві справи — за Ходосівці та кар'єру в селі Стовп'яги Переяслав-Хмельницького району — вже направлено до суду.

У суді, як розповів журналістам, голова сільради Погребів Віталій Крупенко, знаходиться справа по кар'єру в Рожнах, де під виглядом очищення дна старателі вивезли пісок і чорнозем.

"Прокуратура зупинила їх діяльність, але господарський суд вирішив, що вони працюють в рамках проекту. Тобто, дійсно очищають річку. Але розумієте, справа в чому: представник прокуратури навіть не прийшов на засідання суду першої інстанції. Це як?, — задає риторичне питання Крупенко.