ua en ru

Журналіст: запорізький прокурор Шацький відкрито блокує реформи

Запорізький обласний прокурор Олександр Шацький блокує реформу правоохоронних органів, вважаючи, що саме реформи київської влади є причиною різкого збільшення злочинності в регіоні, і в цьому його підтримує помічник генпрокурора Владислав Куценко. Про це заявив журналіст і блогер Кирило Сазонов, передають українські ЗМІ.

"Людина, схоже, вирішила, що область повинна перейти в повне підпорядкування місцевих прокурорів. А то ця київська влада зі своїми реформами тільки заважає. Так і сказав. Винна так звана проведена реформа в країні". Дратує його заміна міліції на поліцію. Дісталося на горіхи депутатам Верховної Ради, "грантоїдам" і окремо - патріотам. "Мене слово патріот вже бісить, - сказав Шацький. - Я не розумію, чому патріотами стали Саакашвілі, Сакварелідзе і багато інших". Обласний прокурор вважає себе рівним за статусом по відношенню до губернаторів, народним депутатам, керівництву ГПУ, уряду. Він не соромиться у висловах. Він веде себе не як чиновник, частина державного механізму, а як феодал, який повірив у своє всевладдя, вважаючи, що столиця йому більше не указ", - зазначає Сазонов.

За словами журналіста, місцеві підприємці відкрито звинувачують Шацького у рейдерстві та захопленні бізнесу, а "в Запоріжжі прокурорська мафія безпосередньо пов'язана з злочинними кланами, кришує найбільш прибуткові види нелегального бізнесу".

"Прокурорські" Запоріжжя настільки увірували в заступництво Шокіна і свою силу, що вирішили посадити в крісло губернатора свою людину. Місцева "еліта" мобілізувала ресурси для боротьби з нинішнім в.о. губернатора Костянтином Брилем. Він виявився дуже незручним для місцевих главою області. Але прокурорський клан зіткнувся з сильним суперником", - пише журналіст.

Сазонов стверджує, що "Шацький почав використовувати проти Бриля недавню історію затримання місцевими активістами скандально відомого персонажа Валер'яна Горбачова - колишнього кримінальника і провокатора".

"Професійному вмінню "прокурорських" поставити все з ніг на голову можна позаздрити. До речі, у війні активно бере участь не тільки прокуратура на рівні області. Несподівано активно підключився коментувати місцеві події виходець із Запоріжжя помічник Генерального прокурора Владислав Куценко", - пише Сазонов.

На думку журналіста, "якщо у прокурорського клану вийде прибрати Бриля і продавити свою "говірку" кандидатуру - зможуть правити бал і розмовляти зі столицею зовсім в іншому тоні".

"Ми вже бачили, що відбувається, коли Київ усувається від участі у регіональних процесах, укладаючи угоду з місцевою елітою з ПР. Ми це бачили в Донецьку і Луганську - від початку і до кінця. У Запоріжжі це повторитися не повинно. На щастя, в Запоріжжі набагато більше проукраїнських активістів, так і Київ вчиться на помилках", - резюмує Сазонов.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, активісти Запоріжжя провели мітинг біля будівлі обласної прокуратури. Мешканці міста вимагали відставки Олександра Шацького, який, на їхню думку, не проводить розслідування резонансних злочинів і займається "кришуванням" нелегального бізнесу.