ua en ru

Журналіст: юридична компанія Arzinger виступає в інтересах бізнесу братів Клюєвих

Юридична компанія Arzinger виступає в інтересах бізнесу братів Клюєвих. Про це у своєму Facebook написав журналіст Сергій Щербина.

Він нагадав, що в Україні діяв один з найвищих "зелених тарифів" в Європі, встановлених в інтересах компанії Клюєвих Active Solar, яка будувала сонячні електростанції.

"Під їх будівництво в часи Віктора Януковича їх компанії отримували земельні ділянки, обладнання для цих станцій ввозилося без сплати мит і ПДВ, і т. д.", - зазначив журналіст.

Щербина написав, що значні потужності сонячних станцій Клюєвих залишилися в анексованому Криму, "але, як писали ЗМІ, навіть станції, що залишилися на материку, до кінця 2014 року отримали від державного "Енергоринку" близько 3 мільярдів гривень".

"Ще в 2014-му Кабмін прийняв постанову, якою запропонував НКРЕ знизити зелений тариф, що і було зроблено. А пізніше - у липні 2015 - знизити тариф для сонячних електростанцій вирішила і ВР", - додав журналіст.

"Однак, як розповіли поінформовані люди з Міненерго, зараз спостерігається цікавий процес. Компанії Клюєва активно судяться з НКРЕ і Кабміном, намагаючись стягнути з держави гроші, вважаючи постанову про зниження "зеленого тарифу" незаконною", - зазначив він.

За словами Щербини, "тільки за період з жовтня 2014 року по січень 2015 року ряд компаній Клюєва (Нептун Солар, Франко Солар, Болград Солар, Дунайська СЕС 1-2, Лиманська Енерджи 1-2 і т. д.) хочуть стягнути 83 мільйони гривень".

"Разом з тим, Клюєвим допомагають і інші сили. Ще в 2014 розпорядження Кабміну про зниження "зеленого тарифу" було визнано незаконним Мін'юстом. А законопроект про його зниження Верховною Радою був вдало переписано - замість зниження до 2030 року там з'явилося зниження до 2017 року", - додав журналіст.

"У цьому зв'язку цікаво, що з активною критикою проектів зниження "зеленого тарифу" виступала юридична фірма Arzinger, нещодавно голосно розкритикована іншим представником "Народного фронту" Тетяною Чорновол за відносини з Курченком і Роснефтью", - написав він.

Як відомо, Чорновол повідомила, що представники цієї компанії, яка обслуговує інтереси Роснафту, Віталій Касько, Антон Янчук та Сергій Шкляр працюють заступниками генпрокурора та заступниками міністра юстиції.

"Ще у 2011 році на сайті фірми Arzinger з'явилося повідомлення про те, що вона консультує компанію, що володіє парком сонячних електростанцій в Україні. Якщо я правильно розумію, мова йде про компанії Клюєва", - написав Щербина.

"Більше того, ще в 2009 році Arzinger було засновано "Європейсько-українське енергетичне агентство" в партнерстві з якоїсь швейцарською фірмою SGE Group AG, нині ліквідованою. ЄУЕА також активно лобіював питання сонячної енергетики", - додав він.