ua en ru

Журналіст: самоуправство НКРЕКП банкрутить облгази

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) в обхід постанови Кабінету міністрів самовільно перерозподіляє кошти за абонентську оплату газу, не рахуючись з потребами газорозподільних компаній, в результаті чого компанії зазнають величезних збитків. Про це йдеться в статті журналіста Ірини Сєдової на порталі журналістських розслідувань.

"Гроші, отримані від населення за спожитий газ, фактично не контролюються постачальниками. Тому що існує певний алгоритм розподілу суми всіх платежів населення за блакитне паливо, отриманих за кожний календарний місяць. Алгоритм стверджує регулятор - НКРЕКП. Учасники ринку стверждують, що на практиці алгоритм їм спускають "зверху" не отримавши від компанії вихідної інформації по абонентській платі", - йдеться в статті.

Згідно джерелу журналіста, "НКРЕКП перерозподіляє кошти таким чином, що левову частку коштів отримує НАК "Нафтогаз", при цьому постачальникам і розподільникам дістається менше 1%, що ставить їх на межу виживання". Як зазначається в матеріалі, директор "Європейського Енергетичного Співтовариства" Янез Копач в офіційному листі до глави НКРЕКП Дмитру Вовку виразив заклопотаність і попросив пояснити правову обгрунтованість введення алгоритму розподілу коштів на газовому ринку.

Журналіст: самоуправство НКРЕКП банкрутить облгази

Відзначається, що на запит журналістів порталу розслідувань керівник комісії Дмитро Вовк не пояснив, на основі яких юридичних норм регулятор самостійно розпоряджається грошима споживачів.

Більш того, за даними журналіста, НКРЕКП постійно знижує норми споживання газу, а газорозподільні компанії не можуть проконтролювати не тільки реальне споживання газу населенням, але не завжди навіть кількість газу, яка зайшла в газорозподільні мережі від "Нафтогазу" - адже лічильники стоять тільки на магістральних газопроводах і підземних сховищах, а до них облгази не мають доступу. В результаті відсутності можливості урахування реального споживання, занижених "віртуальних" норм споживання, відмов споживачів встановлювати лічильники навіть за рахунок облгазів, компанії-газорозподільники несуть серйозні збитки. У комісії роз'яснити на основі чого були знижені норми споживання газу також не змогли, йдеться в статті.

Так, за даними в статті, за період з травня по серпень тільки "Київгаз" втратив близько 45 млн. гривень. Як пояснюють в компанії, це сталося тому, що підприємство поставило населенню певну кількість газу, а грошей за цей газ отримало в два рази менше, так як норми споживання занижені. У "Нафтогазі" теж вважають норми споживання заниженими, що стимулює людей відмовлятися від установки лічильників.

Ситуацію допомогло б вирішити прийняття закону про комісії у сфері енергетики, який, як нагадує журналіст, є частиною вимог Європейської Комісії для надання чергового траншу макрофінансової допомоги Україні.