ua en ru

У Житомирській обл. сім'ї з субсидіями нарощують витрати газу, - "Житомиргаз Збут"

Споживачі газу Житомирської області, які отримують субсидії – таких близько 40% – не зацікавлені в його економії. Мотивація для енергоефективності відсутній за нинішню методологію нарахування субсидії. Субсидианти нарощують витрати газу для того, щоб надалі їм «не зменшили субсидію», при цьому більшість одержувачів субсидій зовсім припинили оплату за газ, не вносячи навіть обов'язковий платіж. Про це повідомляє прес-служба ТОВ "Житомиргаз Збут".

Наголошується, що причиною відсутності мотивації для економії газу став затверджений Міністерством соціальної політики порядок розрахунку субсидій відповідно до соціальних норм, які опинилися в кілька разів більше фактичного споживання газу домогосподарствами України. Наслідком цих методологічні помилки стало те, що при середньому реальному споживанні газу одним домогосподарством в 184 куб. м газу на місяць, органи соціального захисту нараховували субсидії, які в півтора-два рази перевищують потреби.


Так, за даними Мінфіну, за станом на початок травня органи соціального захисту населення нарахували клієнтам газопостачальних компаній країни субсидій та пільг на 18,1 млрд грн більше фактичної вартості спожитого ними газу. Таким чином, оплата за газ по субсидіях і пільгах вже майже на 41% перевищила вартість спожитого газу по всій групі споживачів з категорії "населення".

Прес-служба повідомляє, що серед всіх категорій споживачів населення є основним – воно споживає 65,5% палива. При цьому з 361 тисяч домоволодінь області 138 тисяч сплачують за газ з допомогою державної допомоги, субсидії. Тобто кожна друга сім'я користується субсидією по оплаті за газ.

"У зв'язку з підвищенням вартості житлово-комунальних послуг, у тому числі і природного газу, урядом була спрощена процедура оформлення субсидії. Тому кількість субсидиантов зросла в 13 разів. В опалювальному сезоні 2015-2016 років у Житомирській області було нараховано компенсацій за використаний газ на суму 1,7 млрд грн", – зазначає директор ТОВ "Житомиргаз Збут" В'ячеслав Тарасов.

Відзначається також, що не сприяє енергоефективності та Постанова КМУ №319 від 27 квітня 2016 року. У документі зазначено, що тільки частина зайво нарахованої субсидії (в еквіваленті 100 куб. м газу) буде враховано в майбутні платежі за газ. Інші Кабмін зобов'язує повернути в державний бюджет.

Експерти газового ринку стверджують, що ситуацію врятує введення адресної монетизированной системи соціального захисту громадян. Зокрема, вона дозволить незахищеним групам споживачів отримувати пільги та субсидії у грошовій формі на спеціальні рахунки, самостійно розраховуватися з постачальниками комунальних послуг, а зекономлені кошти спрямувати на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності власного домогосподарства.