ua en ru

Житомирська область у 2015 році скоротила споживання газу на 18,2%

У минулому році в Житомирській області зафіксовано значне скорочення споживання природного газу всім категоріям споживачів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ПАТ "Житомиргаз".

"За 12 місяців 2015 року споживачі регіону використовували 602,1 млн куб. м газу. Для порівняння: обсяг споживання газу мешканцями Житомирської області в 2012 році склав 860,7 млн куб. м газу, а в 2010 році - 898,2 млн. куб. м. Зменшення обсягів розподілу природного газу призвело до недоотримання "Житомиргазом" в 2015 році близько 72 млн грн тарифних надходжень. Для компанії саме тарифна виручка є основним джерелом фінансування робіт з модернізації, обслуговування газотранспортної системи", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, падіння обсягів споживання природного газу не зменшує потребу у витратах на обслуговування газових мереж.

"Зараз майже 11% розподільних газопроводів Житомирської області, якими блакитне паливо доставляється в будинки споживачів, мають термін експлуатації від 25 до 40 років. Крім того, протяжність газопроводів, кількість споживачів, як і потреба в капіталовкладеннях, щорічно зростає", - повідомив голова правління ПАТ "Житомиргаз" Валентин Ющенко.

Наприклад, за його словами, за останні три роки до газу підключено ще 6 тис домів Житомирщини. За цей же час протяжність газопроводів, які обслуговує "Житомиргаз", збільшилася на 4,2%.

"Арифметика проста: обсяг споживання природного газу зменшується, протяжність газопроводів і кількість споживачів - ні. Такий дисбаланс приводить до дефіциту коштів, необхідних для модернізації і обслуговування газових мереж регіону", - йдеться в повідомленні.

За розрахунками компанії, щоб виправити ситуацію, обсяг фінансування треба збільшити втричі. Тоді "Житомиргаз" через 5 років повністю замінить ті газопроводи і споруди, які вичерпали термін амортизації або вже не відповідають сучасним технічним вимогам.

"Крім тарифу на розподіл газу, що становить 77 копійок з одного протранспортованого кубометра, "Житомиргаз" більше джерел доходів не має. Звичайно, ми не виступаємо проти економного використання газу, але сьогоднішня ситуація ставить нас в жорсткі рамки економії. Ми змушені згортати програми з розвитку мереж, надаючи перевагу роботам, які в першу чергу забезпечать стабільне газопостачання в зимовий період", - зазначив перший заступник голови правління - головний інженер компанії Сергій Колесник.