ua en ru

"Житомиргаз" має намір збільшити інвестицій в газові мережі регіону

"Житомиргаз" має намір збільшити інвестицій в газові мережі регіону Фото: газовий вентиль (kmu.gov.ua)

Впродовж останніх п’яти років фахівці ПАТ "Житомиргаз" модернізували більше 80 км  державних газорозподільних мереж

Впродовж останніх 10 років ПАТ "Житомиргаз" інвестувало майже 77 млн гривень в газорозподільні мережі області. Близько 38 млн грн компанія планує вкласти в 2018 році. Про це повідомляє прес-служба компанії.

З 2012 по 2017 роки "Житомиргаз" інвестував в газові мережі, що знаходяться в державній власності понад 53 млн гривень. Ці кошти направлені на модернізацію відповідно до діючих договорів господарського відання. В поточному році "Житомиргаз" планує направити близько 18 млн гривень з в якості інвестиції на потреби газових мереж, що знаходяться в державній власності.

Впродовж останніх п’яти років фахівці ПАТ "Житомиргаз" модернізували більше 80 км державних газорозподільних мереж, вартість склала 20,5 млн гривень. За власні кошти компанії здійснено реконструкцію та заміну обладнання 218 газорозподільчих та шафових газорегуляторних пунктів на суму 18,7 млн гривень. Заміна устаткування дозволила зменшити витрати на обслуговування ГРП та підвищити надійність роботи, адже морально застарілі газові споруди потребують частих перевірок та постійної заміни комплектуючих. Також на капітальні ремонти вже існуючих об`єктів електрохімічного захисту було витрачено 13,8 млн гривень. Сучасні станції – споживають на 50% менше електроенергії і продовжують термін служби газогонів ще на 30 років.

"Левова частка коштів зорієнтована на модернізацію систему газопостачання. Але для повної модернізації потрібно вп’ятеро збільшити обсяг інвестицій, - зауважив технічний директор ПАТ "Житомиргаз" Сергій Колесник. - Натомість держава, через застосування плати за оренду мереж, намагається отримати від облгазів додаткові кошти. При цьому не враховує, що будь які видатки мають бути включені в тариф. А це призведе до додаткового фінансового навантаження на споживачів".

На поточний рік "Житомиргаз" подав на розгляд Нацкомісії проект плану розвитку мереж регіону на суму понад 39 млн гривень, що вчетверо більше аніж в 2017 році. Половина капіталовкладень передбачені саме на модернізацію газорозподільної системи Житомирщини. Зараз в області 2248 км газопроводів експлуатуються понад 25 років, 765 км – повністю вичерпали термін експлуатації.