ua en ru

"Житомиргаз": балансоутримувачі області наражають жителів на небезпеку

"Житомиргаз": балансоутримувачі області наражають жителів на небезпеку Ілюстративне фото (УНІАН)

З 1 січня 2019 власники, балансоутримувачі самостійно можуть вибрати собі підрядника, який буде здійснювати обслуговування газових приладів і елементів системи газопостачання будинку

Не укладаючи договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж балансоутримувачі (ОСББ, керуючі кампанії тощо) ставлять під загрозу безпечне та безперебійне газопостачання споживачів природного газу. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Житомиргаз".

"Рішення обласної комісії зобов'язує балансоутримувачів багатоповерхових будинків Житомирської області подбати про безпеку людей і забезпечити технічне обслуговування газових мереж будинків згідно з нормами. З 1 січня 2019 власники, балансоутримувачі самостійно можуть вибрати собі підрядника, який буде здійснювати обслуговування газових приладів і елементів системи газопостачання будинку. До 2019 року планово-технічне обслуговування (ПТО) здійснювалося газорозподільними компаніями. З прийняттям низки законодавчих актів, а саме Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 року, Наказу Міненерго № 190 від 27 липня 2018 року, Кодексу газорозподільних систем така послуга стала ринковою", - говориться в повідомленні.

У прес-службі розповіли, що в Житомирській області більше двох тисяч багатоповерхових будинків, мешканці яких використовують природний газ в побутових цілях. В експлуатації значна частина багатоквартирних житлових будинків, які були побудовані в 60-ті роки, і елементи внутрішньобудинкової системи газопостачання з вже ненадійними фитинговыми сполуками, які піддаються корозії.

ПАТ "Житомиргаз" у рамках забезпечення вимог законодавства направив усім балансоутримувачам листи з проектами на укладання угод на планово-технічне обслуговування згідно з нормами.

Станом на початок березня 31 балансоутримувач з 628 діючих уклав договір на технічне обслуговування газових мереж. Це, за словами прес-служби, є вкрай негативною тенденцією, так як мова йде про безпечноу експлуатацію газових мереж і безпеку людей. ПАТ "Житомиргаз" вкрай стурбоване ситуацією, так як житловий фонд області на даний момент знаходиться фактично без послуг технічного обслуговування. Крім того, налічується близько 159 тис. заамортизованих побутових газових приладів.

"Дане проблемне питання було винесено на обласну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій №11 від 20.09.2018 р. і міську комісію №20 від 21.12.2018 р. Результатом розгляду цього питання, що стосується безпеки людей, на обласній комісії було прийнято рішення зобов'язати (у міській - рекомендувати) балансоутримувачам укласти договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання", - розповідає технічний директор ПАТ "Житомиргаз" Сергій Колесник.

У прес-службі підкреслили, що недотримання основних правил експлуатації систем газопостачання може мати непоправні катастрофічні наслідки для співвласників багатоквартирних будинків та їх спільного майна.