ua en ru

Жителі з округу №81 пікетували ЦВК з вимогою перевиборів

Більше 100 жителів Токмацького району Запорізької області (виборчий округ №81) 3 листопада пікетували Адміністрацію Президента, а потім Центральну виборчу комісію з вимогою оголосити в окрузі перевибори до Верховної Ради. Про це вони повідомили журналістам.

Мітингувальники висловлювали обурення тим, що виборча кампанія в окрузі проходила недемократично і рясніла фактами масового підкупу виборців. Люди тримали плакати з написами "За чесні вибори!", "Ні фальсифікаціям!", "Вимагаємо перевиборів!". В ході акції мітингувальники символічно розкидали по території окуляри для корекції зору.

За словами активістів, в окрузі були зафіксовані факти підкупу виборців, що підтверджували представники громадянської мережі "ОПОРА", ОБСЄ, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, ряд кандидатів, що балотувалися по даному округу, інформація публікувалася на офіційному сайті МВС.

Активісти зазначають, що за фактом підкупу виборців на користь одного з кандидатів Сергія Валентірова правоохоронними органами було відкрито 11 кримінальних проваджень. За словами мітингувальників, такого масштабного та неприкритого підкупу в їх окрузі не було за всю історію незалежної України.

Наприкінці минулого тижня в Токмаку біля стін окружної комісії пройшли кілька мітингів, на яких присутні висловлювали обурення ходом і результатами виборів. Крім фактів підкупу, активісти намагалися з'ясувати, чому членів ОВК не дивує аномально велика кількість зіпсованих бюлетенів на окремо взятих дільницях. Саме на таких підозрілих дільницях, на думку ряду кандидатів, потрібен перерахунок голосів.

В день виборів довірені особи одного з кандидатів звернули увагу окружкому на високий відсоток зіпсованих бюлетенів у ряді дільничних комісій, зокрема - у Приморському районі, просили розкрити пакети із зіпсованими бюлетенями, але отримали відмову. Тепер з'явилася інформація про звернення до судів з вимогою зобов'язати окружну виборчу комісію №81 перерахувати бюлетені на підозрілих, на їх думку, ділянках.

На сьогодні вже кілька кандидатів звернулося до судів з позовами щодо ходу і результатів виборчої кампанії у 81-му окрузі.