ua en ru

ЖЕКи та ОСББ найчастіше наражають споживачів газу на небезпеку

ЖЕКи та ОСББ найчастіше наражають споживачів газу на небезпеку Фото: газ (УНІАН)

Найрозповсюдженішим порушенням в багатоквартирних будинках Житомирщини є нехтування прочисткою димовентиляційних каналів

Впродовж 2017 року фахівці ПАТ "Житомиргаз" провели обстеження близько 290 тис. помешкань клієнтів компанії. Як виявилось, найчастіше на небезпеку жителів багатоквартирних будинків наражають житлово-експлуатаційні організації, які їх обслуговують. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"По всіх без виключення населених пунктах області поширеним виявилося нехтування обов’язковим прочищенням димовентиляційних каналів (ДВК) у багатоквартирних будинках, яке власники (ЖКГ) чи об’єднання співвласників (ОСББ) зобов’язані проводити раз на рік. Формальне і недоброякісне виконання ними своїх обов’язків може привести до отруєння чадним газом мешканців будинку", – пояснює директор технічний ПАТ "Житомиргаз" Сергій Колесник.

В кожному третьому випадку на ризик себе наражають самі споживачі. Йдеться про використанням несертифікованих димовідвідних труб, гумово-тканевих шлангів, встановлення витяжок у вентканали. Найчастіше такі порушення відбуваються при проведенні ремонтів та переплануванні кухонь споживачами газу та виконавцями робіт.

На третьому місці – недосвідчені підрядники з утеплення фасадів. Дуже часто при проведенні робіт вони зашивають під будівельні матеріали зовнішньобудинкові газові мережі. Але вони вони мають залишатись доступними для обстеження фахівцями "Житомиргазу". Відповідальність за таке порушення лягає на плечі власника помешкання або балансоутримувача.

На сьогоднішній день на обслуговуванні ПАТ "Житомиргаз" знаходиться 362 тисячі газифікованих квартир та будинків природним газом, у яких розміщено: 401 тисяч газових плит, 95 тисяч проточних газових водонагрівачів, 204 тисячі опалювальних газових котлів.