ua en ru

Жака Ширака пропонують висунути на Нобелівську премію миру

Жака Ширака пропонують висунути на Нобелівську премію миру Фото: екс-президент Франції Жак Ширак може стати номінантом на Нобелівську премію миру

Прихильники екс-президента Франції запропонували нобелівському комітету висунути Жака Ширака на премію миру

Прихильники колишнього президента Франції Жака Ширака запропонували висунути його на Нобелівську премію миру. Про це повідомило французьке видання Le Figaro.

Як зазначає видання, лист з відповідним проханням було надыслано в Осло в понеділок, 23 січня,

"Ми вважає своїм обов'язком зробити так, щоб голос миру був почутий у світі, де процвітає насильство і невизначеність, тому що наразі необхідно нагадати тим, хто відповідальний за мир, що слід почати діяти", - йдеться в листі.

Лист підписали в тому числі колишній прем'єр-міністр при Шираку Жан-П'єр Раффарен і колишній міністр фінансів Франції Т’єррі Бретон.

За інформацією видання, прихильники та друзі Ширака створили асоціацію "Жак Ширак: за діалог і мир" для підтримки його кандидатури.

Ініціативу висунути колишнього президента на премію миру підтримали 280 парламентаріїв, серед яких більшість - представники Республіканської партії.

Як заявив Т’єррі Бретон, зовнішня політика Жака Ширака була "багатосторонньою, вдумливою", він був толерантним і намагався "зберегти світові культури, які перебували на порозі зіткнень цивілізацій".

Жак Ширак обіймав посаду президента Франції з 1995 по 2007 рік.

Нагадаємо, у 2016 році Нобелівську премію миру вручили президенту Колумбії Хуану Мануелю Сантосу за рішучі зусилля, докладені для досягнення миру у країні після 50 років збройного конфлікту з ліворадикальним повстанським угрупованням FARC.