ua en ru

Ж.Усенко-Чорна заявляє про втручання держави у виборчий процес та про політичну заангажованість окремих членів ЦВК

Заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) України Жанна Усенко-Чорна заявляє про втручання держави у виборчий процес та про політичну заангажованість окремих членів ЦВК. Про це вона заявила РБК-Україна коментуючи вчорашнє рішення ЦВК про затвердження складу тервиборчкомів (ТВК).
"Де-факто, ми маємо рейдерське нашестя (у Львівській та Київській областях), оскільки до ЦВК були спрямовані альтернативні подання від легітимних обласних керівників ВО "Батьківщина", однак вони не були взяті до уваги Центральною виборчою комісією ... Зараз більшість членів ЦВК проявили заангажованість, шляхом надання невстановлених законом переваг одним політичним партіям за рахунок утиском інших ... Держава повністю блокує діяльність окремих політичних партій, зокрема опозиційних, і ставить під сумнів весь виборчий процес", - сказала заступник голови ЦВК.
Крім того, відповідаючи на запитання про непідтримку її проекту рішення щодо членів ТВК у Київській обл., заявила: "На мій погляд, це свідчить про абсолютну заангажованість ЦВК, яка відсторонилась від здійснення своїх функцій, покладених на неї законом".
Також Ж.Усенко-Чорна заявила, що в разі оскарження рішення ЦВК у Вищому адмінсуді України (ВАСУ), ЦВК виконає це рішення, незалежно від його змісту.
Нагадаємо, 15 вересня ЦВК зареєструвала 670 членів ТВК. Відповідне рішення було прийняте на засіданні ЦВК.
За цю постанову проголосували 10 членів ЦВК, 3 проголосували проти, 1- утримався.
У ході обговорення даного питання було відхилено пропозицію заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної виключити зі списку членів ТВК Київської області кандидатури, які були надані комісії Володимиром Майбоженком. Водночас ЦВК 10 голосами "за" підтримала пропозицію члена комісії Олександра Шелестова замінити низку представників ТВК у Львівській обл. на інших.