ua en ru

Зерновий пул між Україною, Росією і Казахстаном дозволить компенсувати можливу нестачу зернових, - М.Азаров

Україна, Росія і Казахстан ведуть переговори про створення зернового пулу. Про це глава уряду заявив в інтерв'ю інформаційному агентству Bloomberg у м. Санья, у рамках офіційного візиту до Китайської Народної Республіки, передає прес-служба уряду.
Глава уряду зазначив, що створення такого об'єднання є логічним та обґрунтованим. "Разом Україна, Росія і Казахстан займають приблизно 30% ринку експорту зернових культур у світі, тому нам немає сенсу конкурувати. Ми повинні погоджувати своїдії, щоб ситуація на ринку була прогнозованою і контрольованою", - сказав М.Азаров.
Прем'єр-міністр нагадав, що у 2003 році Росія і Казахстан допомогли Україні з поставкою зернових, коли в України не було потрібних запасів. У свою чергу Росія під час минулорічної посухи мала потребу у запасах зерна. Микола Азаров зазначив, що всі країни потребують компенсації через можливу нестачу зерна. "В рамках пулу ми зможемо домовлятися про те, що якщо у когось зучасників буде нестача експортних обсягів, то інші учасники можуть за нього компенсувати ці обсяги, підтримуючи таким чином стабільність на ринку", - наголосив прем'єр-міністр.
При цьому він висловив впевненість, що створення такого пулу стане серйозним стабілізуючим фактором щодо обсягів поставок і ціни на зернові.

Нагадаємо, що вперше ідея створення такого зернового пулу була озвучена в червні 2009 р. в рамках Всесвітнього зернового форуму в Петербурзі. Однак згодом на тлі ряду політичних питань, а також економічної кризи та посухи в Росії в 2010 р. таке рішення постійно відкладалося. Країни повернулися до переговорів по зерновому пулу в січні 2011 р.