ua en ru

"Дзеркало тижня": торгова мережа АТБ зазнала атаки шахраїв

Дніпропетровська компанія "Продекспорт-2009" намагається "віджати" у торговельної мережі "АТБ" понад 110 мільйонів гривень. Про це йдеться у статті "Дзеркало тижня".

Відзначається, що шахрайська схема проста - шляхом маніпуляцій і підтасування первинної документації створюється величезна штучна "заборгованість" підприємства. Потім подається позов щодо стягнення заборгованості в "зручний, кишеньковий" суд, який і приймає рішення на користь позивача не глянувши навіть у представлені захистом документи. Така схема найчастіше є першим етапом підготовки до рейдерського захоплення, йдеться в статті.

"5 серпня 2015 року ТОВ "Продекспорт-2009" звернулося в Господарський суд Києва з позовом до ТОВ "АТБ-маркет" (відповідач 1) та ТОВ "Юніон Груп" (відповідач 2, загадковий учасник розгляду, єдиний на момент подачі позовної заяви учасник процесу з юридичною адресою в Києві, що і дозволило позивачу "подаватися" саме в столичний Госпсуд) про стягнення заборгованості за договором поставки у розмірі 110486070,13 грн", - йдеться в статті.

Видання зазначає, що ТОВ "Продекспорт-2009" компанія не з простих. Її, як прийнято говорити в таких випадках, пов'язують з відомим народним депутатом України, членом фракції відомої радикальної партії.

"Левова частка претензій, зрозуміло, дісталася "АТБ-маркету": більш ніж 60 млн грн. заборгованості, понад 46 млн грн. інфляційних втрат та ще й 3% річних від простроченої суми - майже на 4 млн грн. Вимоги ж позивача до ТОВ "Юніон Груп" "потягнули" на скромні 50 тис. грн. Після стрімкого розгляду справи, вже 21 жовтня 2015 року суддя Господарського суду Києва Плотницька Н.Б. винесла, в деякому сенсі, очікуване рішення, яким позов ТОВ "Инвестком Плюс" задовольнявся лише частково. І "частковість" ця виражалася не тільки в тому, що з ТОВ "АТБ-маркет" суд вирішив стягнути "по повній", але і "припинення провадження по справі в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон Груп" заборгованості в розмірі 50 000 грн. 00 коп.", - йдеться в статті.

Видання пише, що "коректні судові розгляди вітчизняній судовій системі (репутація якої далеко не бездоганна) не завжди під силу, і в даному випадку, на думку представників ТОВ "АТБ-маркет", при винесенні рішення суд прийняв до уваги лише доводи та докази, надані позивачем, а ось доводи відповідача - активно ігнорував (або не давав належної оцінки, або зовсім не брав до уваги)".

"Це стосувалося і первинних документів, і численних актів звірок, і навіть двох експертних висновків, які свідчать про відсутність заборгованості "АТБ-маркету" перед "Продекспортом-2009". Перше було підготовлено сертифікованим судовим експертом, друге - однієї з провідних аудиторських компаній. Чому суд вчинив саме так, він у своєму рішенні не потрудився пояснити", - йдеться в матеріалі.

Те, що відбувається нині в "АТБ-маркеті", за даними видання, вважають не чим іншим, як спробою рейдерського захоплення підприємства. На рішення Господарського суду Києва від 21 жовтня 2015 року у встановлені терміни в Київський апеляційний господарський суд була подана апеляційна скарга. Більше того, 9 листопада 2015 р. за фактом звернення генерального директора ТОВ "АТБ-маркет" прокуратурою Дніпропетровської області до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено провадження щодо протиправних дій посадових осіб ТОВ "Продекспорт-2009", які з використанням підроблених документів намагаються заволодіти майном ТОВ "АТБ-маркет" в особливо великому розмірі. Справу розслідує СУ ГУНП в Дніпропетровській області, пише видання.