ua en ru

Земельна реформа в її нинішньому вигляді не відповідає інтересам учасників ринку, - експерти

Земельна реформа в її нинішньому вигляді ставить під загрозу існування системного бізнесу у сфері АПК, а, значить, продовольчу безпеку і рівень експорту продукції рослинництва з країни. Вона не відповідає інтересам жодного з учасників ринку, окрім як провладних груп впливу. Про це говориться в опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG квартальному звіті Ukrainian Economic Trends Forecast на 2012 рік.

"Після формування найбільшого земельного банку під контролем державного органу, групи впливу у владі отримають всі важелі для тиску на орендарів. Як таке можна, наприклад, розглядати встановлення непосильної для сплати орендної ставки. Ми вважаємо, що шляхом тиску ринок АПК може чекати найбільший переділ за всю історію незалежної України", - говориться у звіті.

У Da Vinci AG вважають, що земельна реформа в її нинішньому вигляді не сприятиме формуванню справедливої ціни на землю. "Заборона на придбання землі юридичними особами приведе до низької конкуренції при придбанні ділянок у громадян України. Ми вважаємо, що на практиці буде сформована єдина державна ціна, яка значно не відрізнятиметься залежно від регіону. В результаті ціна на земельні ділянки буде значно нижча за справедливу ціну", - указується в документі.

Також в компанії підкреслюють, що земельна реформа в її нинішньому вигляді значно знижує інвестиційну привабливість українського АПК.

Нагадаємо, президент "Українського клубу аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса вважає, що законопроект про ринок сільгоспземель є абсолютно незбалансованим.