ua en ru

Заява S.Group: "АТБ-Маркет" намагається заморозити справу про заборгованість

Побачивши на сайті zn.ua інформацію, що стосується судового спору між компаніями "Продекспорт-2009" та "АТБ-маркет", представник групи компаній S.Group Сергій Білий зробив заяву, передає "Дзеркало тижня".

"Вже більше року група компаній S. Group (найбільший виробник снеків в Україні) намагається стягнути через суд з найбільшої мережі супермаркетів "АТБ-Маркет" борги за поставлені їй товари. S. Group відповідально заявляє про тиск компанії "АТБ-Маркет" на суд і правоохоронні органи з метою уникнути сплати боргу перед підприємствами групи за товари, поставлені до грудня 2013 року. Для цього "АТБ-Маркет" фальсифікує докази по справі та ініціює відкриття кримінальних проваджень. Компанії, що входять в структуру S. Group, в тому числі ТОВ "Продекспорт-2009", перебувають у процесі судового розгляду з "АТБ-Маркетом" вже багато місяців", - заявив він.

За його словами, сума заборгованості "АТБ-Маркет" перед компаніями S. Group за товари, поставлені в мережу в період до 2013 року, і передоплачені маркетингові послуги, склала більше 13 млн дол.

"Вони вирішили не виплачувати заборгованість внаслідок сімейного конфлікту засновника S. Group Сергія Рибалка і його екс-дружини, одного із засновників "АТБ-Маркету" Геннадія Буткевича. Останній підключив до тиску на бізнес родину Рибалка в 2013 році практично всю силову вертикаль країни. Справа про знищення бізнесу Рибалка контролювали особисто син екс-президента Олександр Янукович, тодішній голова СБУ Олександр Якименко і колишній заступник голови СБУ, народний депутат Юрій Самойленко. У 2014 році справи про заборгованості були передані в суд. Після перемоги в ініційованих судових процесах у всіх судових інстанціях, включаючи Вищий господарський суд України, компаніям S. Group вдалося отримати частину коштів (37 млн. грн.) протягом 2015 року тільки через відкриті виконавчі провадження. До моменту отримання через судові процедури своїх коштів одне підприємство групи - ТОВ "Продекспорт-2009", що поставляло товари "АТБ", фактично було доведено до банкрутства. У зв'язку з цим ТОВ "Продекспорт-2009" поступилося ТОВ "Инвестком Плюс" права вимоги до тов "АТБ-Маркету", - відзначили в компанії.

За їх даними, в ході судових розглядів з решти боргів представники компанії "АТБ-Маркет" пред'являли в суді нотаріально завірені копії підроблених актів про нібито відсутність заборгованості.

"При цьому оригінали цих документів представники "АТБ-Маркет" на вимогу суду надати відмовилися. Однозначно заявляємо, що ці копії сфальсифіковані, що дуже легко перевірити через відповідну експертизу. В результаті суд прийняв рішення на користь S. Group, і справа перебуває в апеляційній інстанції. За фактом фальсифікації документів Шевченківським РУ ГУМВС України в Києві було відкрито кримінальне провадження. Розуміючи слабкість власної правової позиції, "АТБ-Маркет" ініціював порушення Головним управлінням Національної поліції в Дніпропетровській області кримінального провадження проти ТОВ "Продекспорт-2009", звинувачуючи в шахрайстві і його адвокатів, що беруть участь у справі. Крім того, здійснюється прямий тиск на адвокатів, які представляють інтереси кредитора в суді", - йдеться в заяві.

"Знаючи практику рейдерських протистоянь, ми допускаємо, що метою цього виробництва є втручання в господарський процес і вилучення з суду оригіналів документів у справі. Як відомо, існує корупційна практика, коли матеріали судової справи лежать у правоохоронних органах роками. Це зробить неможливим подальший розгляд справи про стягнення боргу в Апеляційному суді. А значить, позбавить "АТБ-Маркет" від необхідності його погашати. Корпорація S. Group вже звернулася в Генеральну прокуратуру, Міністерство внутрішніх справ з проханням дати правову оцінку діям Дніпропетровського УБЕЗ і упередити порушення правоохоронцями законодавства", - резюмували в компанії.