ua en ru

На захист Сенцова виступив ще один російський режисер

На захист Сенцова виступив ще один російський режисер Фото (ТАСС): Олег Сенцов

Автор номінованого на "Оскар" фільму "Левіафан" Андрій Звягінцев написав листа в газету

Російський режисер Андрій Звягінцев, автор номінованої на "Оскар" картини "Левіафан" виступив на підтримку українського режисера Олега Сенцова, обвинуваченого в підготовці терактів у Криму. Лист Звягінцева опублікувала "Нова газета".

"Потворно засудити до 23 років в'язниці молоду ще людину, здібного кінематографіста, батька маленьких дітей, зробити це на основі свідчень двох свідків, один з яких вже відмовився від своїх свідчень, а другий відмовився сам їх оголошувати", - написав Звягінцев.

Автор листа також нагадав, що Сенцов і його адвокат свідчать про тортури, а свідки справи говорять про тиск. На думку російського режисера, люди, вина яких доведена, отримують менший термін, ніж Сенцов, чия вина, на його думку, не доведена. "Сильні, будьте милостиві - або звільніть його, або судіть тільки за те, що незаперечно доведете", - підсумував Звягінцев.

Раніше на захист Сенцова висловилася група російських режисерів Олександр Сокуров, Володимир Котт, Володимир Мірзоєв, Олексій Герман-молодший, Павло Бардін, Олексій Федорченко і Аскольд Куров.

19 серпня члени Європейської кіноакадемії звернулися до влади Росії з відкритим листом, у якому закликали негайно звільнити українського режисера. Лист підписали режисери Агнешка Холланд, Стівен Долдрі, Акі Каурісмякі, Кен Лоуч, Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі, Вім Вендерс і актор Даніель Ольбрихський.

У травні 2014 р. Сенцова було затримано у Криму. Його звинувачують у підготовці терактів на території регіону - режисер зі спільниками нібито збирався підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі і провести теракт біля Вічного вогню 9 травня. Прокуратура зажадала засудити його до 23 років суворого режиму і до 12 років - анархіста Олександра Кольченка.