ua en ru

Захист Фірташа детально атакує політичні мотиви США, - американські ЗМІ

Справа про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа, яка сьогодні розглядається у Відні, привертає підвищену увагу з боку не тільки українських, але і світових, в першу чергу, американських, ЗМІ.

Так, видання "The New York Times" наводить позицію захисту, що складається в тому, що минулорічний арешт Фірташа у Відні є спробою США виключити його з активного життя в Україні як людини, що має значні бізнес-інтереси і значний вплив на події в країні. На думку адвокатів, запит на екстрадицію є прямим порушенням процедури з боку США і політично мотивований. При цьому офіційна позиція США, зазначає видання, буде полягати у запереченні будь-яких політичних мотивів у справі Фірташа.

Популярна серед американських конгресменів вашингтонська газета "The Hill" вказує на те, що США штовхають правоохоронні органи інших країн світу на порушення прав людини при розслідуванні кримінальних справ. Видання зазначає, що слабкий контроль над діяльністю зовнішньої розвідки США призвів до ряду справ, побудованих на кричущі порушення прав людини, в тому числі через ігнорування Четвертої поправки до Конституції США. Журналісти зазначають, що іноземець може постати перед американським судом з загрозою ув'язнення у в'язниці США, але при цьому йому чомусь заборонено користуватися навіть елементарної захистом, передбаченим Четвертою поправкою. Як приклад подвійних стандартів США "The Hill" наводить ряд відомих в США справ, одна з яких - запит на екстрадицію Дмитра Фірташа.

Також відбувається активно коментують присутні на засіданні віденського суду. Американський журналіст Девід Герценхорн відзначив активність захисту, яка "детально атакує політичні мотиви США, стверджуючи, що австрійські закони забороняють екстрадицію з таких мотивів", а також що "США завжди ненавиділи його роль газового посередника" (повідомлення з Твіттера журналіста). Народний депутат Вадим Рабінович зазначає "безпрецедентну увагу до процесу... величезну кількість камер... але жодного офіційного представника уряду або посольства України в Австрії...", зауважуючи, що уряд не займається захистом свого громадянина. І нарешті, під час перерви в судовому засіданні віце-президент УЄФА Григорій Суркіс зазначив, що "в даному виробництві є великі ознаки несправедливості".
Засідання суду продовжується.