ua en ru

Засідання ВСУ за позовом "Укрсиббанку" перенесли через мітинг співробітників неіснуючої компанії, - експерт

Судді, які повинні були слухати справу про стягнення 100 млн дол. боргу з власників АІС перед "Укрсиббанком", дізналися, що на них "тиснули" вже після перенесення засідання з цієї причини. Про це повідомив на умовах конфіденційності один зі співробітників апарату ВСУ.

Судді, які повинні були слухати справу про стягнення 100 млн дол. боргу з власників АІС перед "Укрсиббанком", дізналися, що на них "тиснули" вже після перенесення засідання з цієї причини. Про це повідомив на умовах конфіденційності один зі співробітників апарату ВСУ.

У середу, 18 червня, не відбулося засідання Верховного суду України за резонансним позовом ПАТ "Укрсиббанк" BNP Paribas щодо стягнення 100 млн дол. боргу з нардепів-власників АІС (Дмитра Святаша та Василя Полякова). У ЗМІ з'явилася інформація про те, що засідання перенесено через тиск на суд" на невизначений термін.

Однак, як повідомив на умовах конфіденційності один зі співробітників апарату ВСУ, про те, що на них чиниться тиск, судді дізналися постфактум - вже після прийняття рішення про перенесення.

Згідно з повідомленнями очевидців, до планового початку судового засідання біля будівлі ВСУ зібрався мітинг з кількох десятків людей з однаково оформленими плакатами на підтримку бенефіціарів АІС. Представникам ЗМІ вони представилися працівниками Кременчуцького автоскладального заводу, що входить в дану корпорацію.

У той же час, за інформацією експертів автомобільного ринку, ТОВ "Кременчуцький автоскладальний завод" (КрАСЗ), що бере участь у суперечці, ще навесні 2011 за рішенням Господарського суду Полтавської області був визнаний банкрутом. "По суті, підприємства не існує, а його співробітники ще три роки тому були або звільнені або переведені в штат інших компаній, що входять в структуру корпорації " АІС". "Виходить, суд пікетували "співробітники" невідомо якого підприємства. А на плакатах було написано "Не дамо знищити знищене", - повідомив експерт.

Раніше представники "Правого сектора" заявляли про те, що до них звернулася одна зі структур, яка бере участь у судовому позові проти "Укрсиббанку" у ВСУ. "Ця структура попросила лобіювати свої інтереси в судовому процесі в обмін на більш ніж щедру пожертву", - повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook представник "Правого Сектора" Борислав Береза.

Він також підкреслив, що організація відкинула пропозицію.

"Не тому, що її власники є нардепами, одіозними особистостями або ще з якихось причин, а тому, що це суто судовий процес між двома бізнес-суб'єктами...", - підкреслив він. Користувачі соцмереж відразу ж висунули припущення, що мова йде саме про тяжбу "Укрсиббанку" з корпорацією "АІС", фактичними власниками якої є нардепи-"регіонали" Святаш і Поляков.

Однак, незважаючи на публічну відмову "Правого сектора" підтримати дії АІС, біля суду з'явилися люди в камуфляжі (нібито однієї з "сотень Майдану"), які намагалися контролювати допуск відвідувачів в будівлю суду.

У той же час, сьогодні новопризначений Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявив, що вважає неприпустимим тиск на державні органи з боку так званих активістів Майдану, які насправді такими не є, а також пообіцяв нещадно боротися з проявами корупції в депутатському корпусі.