ua en ru

Зарплати бюджетникам виплачені, незважаючи на невдалий сесію Київради, - Голубченко

Незважаючи на те, що 24 грудня опозиція зірвала "зарплатну" сесію Київради, влада знайшла можливість виплатити столичним бюджетникам зарплати і муніципальні надбавки без спеціального рішення міської ради. Після втручання Президента України Віктора Януковича місто отримав додаткове фінансування, а уряд визначив правові механізми оперативної виплати людям заробленого.

Як розповів на прес-конференції 30 грудня виконуючий обов'язки голови Київміськадміністрації Анатолій Голубченко, до Нового року бюджетники отримають і зарплати, і надбавки.

"Станом на вечір 30 грудня ми виплатили всім підприємствам і бюджетним установам заробітну плату в повному обсязі та з урахуванням муніципальних надбавок. Винятком поки що є комунальне підприємство "Київпастранс", працівники якого ще не отримали заробітну плату за листопад і грудень", - зазначив в.о. голови КМДА.

Однак, за словами Голубченко, генеральному директору "Київпастрансу" Миколі Ламбуцькому дано доручення "всю ніч працювати, виписувати платіжки, щоб завтра, 31 грудня, на картку кожного працівника була зарахована заробітна плата". Щоправда, Анатолій Голубченко припустив, що деякі підприємства можуть не встигнути виплатити зарплати готівкою.

В. о. голови КМДА розповів, що на виконання доручення Президента України Кабінет міністрів прийняв розпорядження про надання столиці додаткової дотації з держбюджету на загальну суму 254,7 млн. грн. Це дозволило здійснити розрахунки з працівниками бюджетної сфери.

"Ми навіть не розраховували на те, що зарплату за грудень вдасться виплатити ще в цьому році. Вирішити питання місто не зміг би без втручання Президента України. Доручення глави держави і ті рішення, які він прийняв, дали нам можливість в повному обсязі виплатити заробітну плату", - зазначив Анатолій Голубченко.

Зокрема, заробітну плату та муніципальні надбавки отримують 81 тис. працівників освіти; 10,6 тис. працівників бібліотек, шкіл естетичного виховання та музеїв; 2,2 тис. працівників галузі "фізична культура і спорт"; 4,1 тис. працівників закладів соціального захисту, 1,5 тис. працівників підліткових клубів, соціальних служб для молоді; 65,6 тис. працівників галузі "охорона здоров'я".

Нагадаємо, що на сесії Київради 24 грудня основним питанням повинно було стати розподіл отриманих від уряду коштів на зарплати столичним бюджетникам, зокрема, вчителям, медикам, а також працівникам комунального транспорту. Однак сесія була зірвана представниками ВО "Свобода" та ВО "Батьківщина". Тому своєчасне отримання заробленого працівниками бюджетної сфери Києва виявилося під загрозою. 26 грудня на засіданні Ради регіонів Президент Віктор Янукович наголосив на необхідності вирішити питання з зарплатами в столиці до Нового року та дав відповідні доручення уряду.

"Микола Янович, я вимагаю, щоб не пізніше 30 числа гроші були на рахунках підприємств", - сказав Президент, звертаючись до прем'єр-міністра.