ua en ru

Запуск Одеського НПЗ призведе до здешевлення вітчизняного палива, - експерти

Відновлення роботи Одеського НПЗ посилить позиції вітчизняного палива на ринку і може призвести до зниження його вартості, вважають експерти.

На думку заступника директора з наукової частини НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, перше завдання, яке має вирішити нове керівництво Одеського НПЗ полягає в забезпеченні його сировиною: "По-перше, для успішного запуску підприємство повинно бути повністю завантажено сировиною. По-друге, повинні бути налагоджені безперебійні поставки нафти протягом усього року". Директор ТОВ "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн, впевнений, що, швидше за все, проблема первинного наповнення сировинним ресурсом на підприємстві вже успішно вирішена. "Навряд чи керівництво "ВЕТЕК"стало б проводити пусконалагоджувальні роботи без необхідної кількості нафти, яка була доставлена ​​до Одеси по Чорному морю", - уточнює він. Принаймні, такий висновок напрошується, виходячи з заяви виконавчого директора "Східно-Європейської паливно-енергетичної компанії" Олександра Каплана про те, що в подальшому Одеський НПЗ буде отримувати нафту морем через термінал ПАТ "Синтез-Ойл" (входить в Одеський перевалочний комплекс ).

Крім того, Сергій Куюн звернув увагу і на заяву голови правління ПАТ "Укртранснафта" Олександра Лазорка про те, що "Укртранснафта" вже запропонувала групі "СЄТЕК" два варіанти поставок нафти: по-перше, через морський нафтовий термінал "Південний", по-друге , сухопутним шляхом - по нафтопроводу Кременчук-Одеса. "Якщо питання вдалося владнати і "Одеса" зможе качати сировину по нафтопроводу, це дасть заводу можливість отримувати російську нафту Urals на переробку якої НПЗ і розрахований", - вважає Сергій Куюн.

Тому, як зазначає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, "за нинішньої вигідною для переробників ціною на нафту, нові власники Одеського НПЗ, швидше за все, захочуть повністю завантажити підприємство. А це більше, ніж 2,5 млн т нафтопереробки в рік. Вже до кінця цього року у них є можливість переробити мінімум 1 млн т нафти".

Нагадаємо, що на початку березня російське ВАТ "Лукойл" продало 99,6% акцій НПЗ групі "СЄТЕК" бізнесмена Сергія Курченко. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що із запуском заводу з'являється можливість почати відновлення обсягів вітчизняної нафтопереробки до 1 млн т на місяць. Адже в 2012 р., після зупинки Лисичанського НПЗ, переробка впала до небувало низького рівня: торік вона становила 4,57 млн т, а ринок палива виявився більш ніж на 70% заповнений імпортними нафтопродуктами.