ua en ru

Заборона на експорт коксівного вугілля призведе до зупинки підприємств, - ФМУ

Заборона на експорт коксівного вугілля призведе до зупинки підприємств, - ФМУ Фото: заборона на експорт коксівного вугілля призведе до зупинки підприємств (gmk center)

Заборона на експорт коксівного вугілля не допоможе Україні пройти зиму, але вдарить по підприємствах, для яких експорт залишався єдиною можливістю утриматися на плаву. В результаті постраждає та економіка України, і бюджет, і працівники цих підприємств, які залишаться без роботи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову Федерації металургів України Сергія Біленького.

За його словами, коксівне вугілля використовується лише у виробничому металургійному циклі. Але зараз в ГМК - величезні проблеми, багато підприємств зупинилося або працюють на мінімальних потужностях, і через це коксівне вугілля стало продукцією профіцитної.

"Єдина можливість підприємства, яке його виробляє, вижити - продавати його на експорт. Тому ми сподіваємося, що рішення влади заборонити експорт цього вугілля - помилка: хотіли заборонити вивезення енергетичного вугілля, але включили до переліку і коксівне. Ми розраховуємо, що помилка ця буде виправлена терміново, тому що це серйозний удар по виробниках коксівного вугілля. Адже вони через кризу позбулися внутрішніх ринків збуту, а тепер їм ще й експорт заборонили", - підкреслив Біленький.

Він також зазначив, що рішення уряду стало для виробників коксівного вугілля повною несподіванкою - адже у них вже були напрацьовані контракти з європейськими замовниками, тому ситуація стане ударом по репутації України як надійного експортера.

"Заборона на експорт коксівного вугілля призведе в кінцевому підсумку до зупинки цих підприємств, з усіма негативними наслідками - і для економіки України, і для бюджету, і для людей, які там працюють. Тому, на мій погляд, рішення треба переглядати", - резюмував Біленький.

Нагадаємо, раніше Міненерго повідомило, що експорт коксівного вугілля з України заборонений, тому що це вугілля може бути використаний для теплової генерації.

У свою чергу президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков заявив, що коксівне вугілля не дає під час спалювання такого ефекту, як енергетичне вугілля, і тому його використовувати економічно недоцільно.