ua en ru

Заборону на ядерну зброю затвердили 122 країни-учасниці ООН

Заборону на ядерну зброю затвердили 122 країни-учасниці ООН Фото: ООН (un.org)

Документ буде відкритий для підписання до 20 вересня цього року

У п'ятницю, 7 липня, 122 з 193 країн-учасниць Організації Об'єднаних Націй на пленарному засіданні в штаб-квартирі в Нью-Йорку затвердили багатосторонній договір про заборону ядерної зброї. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті ООН.

"Договір являє собою важливий крок і вклад в загальні прагнення до світу без ядерної зброї", - заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

У договорі, зокрема, йдеться про заборону повного спектру пов'язаних з ядерною зброєю видів діяльності, таких як розробка, тестування, виробництво, придбання, володіння або зберігання ядерної зброї.

Також повідомляється, що документ буде відкритий для підписання до 20 вересня 2017 року і вступить в силу після того, як його ратифікують щонайменше 50 країн.

Як зазначається, ряд країн, такі як США, РФ і КНДР, які володіють ядерною зброєю, не приєдналися до переговорів.

А представники в ООН США, Великобританії і Франції в спільній заяві додали, що ця угода "ігнорує реальність міжнародного середовища безпеки", а тому країни не мають наміру підписувати або ратифікувати договір.

Нагадаємо, аналітики Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI) повідомили, що світові ядерні держави на тлі скорочення стратегічних оборонних арсеналів інвестують в модернізацію ядерної зброї.