ua en ru

Запасів газу в Україні при нинішніх темпах видобутку вистачить на 22 роки

Запасів газу в Україні при нинішніх темпах видобутку вистачить на 22 роки Фото: видобуток газу (УНІАН)

На сьогодні щорічно в країні видобувають понад 20,5 млрд куб. метрів газу

В Україні запасів природного газу при нинішніх темпах видобутку вистачить на 22 роки. Про це в статті "Урядовому кур'єрі" пише голова правління НАК "Надра України" Ярослав Климович.

За словами Климовича, в Україні налічується 402 родовища вуглеводнів, в промисловій розробці знаходяться 269, а запаси становлять 905,6 млрд куб. метрів газу. При цьому 94,7% доступних до видобутку запасів знаходяться на суші, а 5,3% - на родовищах шельфу Азовського і Чорного морів.

"З цих запасів добувають приблизно 20,5 млрд куб. метрів газу на рік, а це означає, що запасів з таким темпом видобутку вистачить на 44 роки. Як показує досвід видобувних робіт в Україні, з цих запасів можна добути тільки половину (з технічних і технологічних причин, через низький коефіцієнт вилучення, уточнення геологічної моделі та, відповідно, достовірності запасів), а це вже 22 роки видобутку", - йдеться в матеріалі.

При цьому, якщо Україна збільшить темп видобутку і наблизить його до світового (в Україні темп видобутку становить близько 2%, у світі - 10%), то термін видобутку зменшиться.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що в України є 276 млрд кубометрів розвіданих запасів газу.