ua en ru

На Заході оцінили ініціативу Ради про регулювання цін на сигарети

Зміни до Податкового кодексу, що стосуються встановлення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби, є правильними. Це обумовлено тим, що ситуація, при якій сигарети коштують дешевше продуктів харчування, є неприпустимою. Про це в коментарі "Апострофу" заявила провідний експерт Центру європейської політики в Брюсселі Аманда Пол.

"Тютюнові вироби не є найважливішими споживчими продуктами, в яких українці потребують для виживання. Тому якщо владі потрібно збільшити податки на певну продукцію або регулювати її вартість, то краще нехай це будуть сигарети і алкоголь", - зазначила вона.

За словами Аманди Пол, кількість курців в Україні набагато більша, ніж у країнах Європейського союзу. Основною причиною цього, за словами експерта, є низька вартість тютюнових виробів в нашій державі.

"Саме тому в Україні зростає кількість захворювань, пов'язаних з курінням", - підкреслила Аманда Пол.

"Тому, враховуючи складне економічне становище України, вашій владі потрібно піклуватися про те, як забезпечити населення основними продуктами харчування на зразок хліба, рису, молока і так далі. А не про те, як зробити тютюнові вироби більш доступними. Таким чином, мінімальні роздрібні ціни можуть бути рішенням проблеми низьких цін на сигарети в Україні", - резюмувала вона.

Відзначається, що зміни в Податковий кодекс України були прийняті в грудні 2015 року. Серед іншого, Верховна рада затвердила ініціативу про встановлення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби. Над реалізацією цієї пропозиції зараз працює Кабінет міністрів.