ua en ru

Захід має намір не допустити прийняття російської концепції інформаційної безпеки, - експерт

У Лондоні сьогодні відкривається міжнародна конференція з кіберпростору - перший форум такого рівня. У ньому візьмуть участь високопоставлені представники з 80 країн, включаючи Росію. Форум напевно перетвориться на арену жорсткого протистояння Росії і Китаю з одного боку і провідних країн Заходу - з іншого, пише "Комерсант". За даними видання, делегація РФ буде наполягати на необхідності прийняття на рівні ООН правил поведінки в інтернеті і просувати підготовлену Радбезом і МЗС РФ "Конвенцію про інформаційну безпеку". А американці і британці будуть робити все, щоб російська ініціатива не пройшла, пише видання.

"Порядок конференції був розмитий через росіян і китайців. Тепер головне завдання полягає в тому, щоб не дати пройти їх пропозицій", - визнав провідний експерт вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень Джеймс Льюїс. За його словами, США та їх партнери планували при обговоренні зводу правил насамперед сконцентруватися на боротьбі проти кіберзлочинності, порушення авторських прав і хакерства, вважаючи, що основні загрози в цих областях виходять з Росії та Китаю. А в висунутих Росією (за підтримки Китаю) ініціативах на Заході бачать лише спробу придушення інакомислення мережі.

За даними газети, спочатку в лондонській конференції ніхто з офіційних осіб РФ брати участь не планував. З ініціативою провести великий міжнародний форум з кіберпростору виступив глава британського МЗС Вільям Хейг - на лютневій конференції з безпеки в Мюнхені. Важливість ініціативи він роз'яснив у статті, написаної спеціально для видання. На думку Хейга, загрози, які виходять з кіберпростору, стають все більш небезпечними і витонченими, тому якщо залишити майбутнє віртуального середовища на волю випадку, серйозних конфліктів не уникнути. Міністр закликав виробити обов'язкові для всіх країн "норми поведінки в кіберпросторі".
Тема виявилася затребуваною: у форумі візьмуть участь високопоставлені делегати майже з 80 країн. З основною доповіддю виступить держсекретар США Хілларі Клінтон, серед учасників - президенти, міністри і титани інтернету.
Прохолодне ставлення Москви до британської ініціативи було спочатку обумовлено тим, що російські експерти (з МЗС і Ради безпеки) розробляли власну модель регулювання інтернету і вважали, що їхня участь в лондонському саміті буде сприйнята як визнання Москвою пріоритетності західної концепції. Проте у результаті Москва вирішила не ігнорувати британську ініціативу, а зіграти на випередження. У вересні Росією були оприлюднені одразу дві концепції норм поведінки в кіберпросторі - стисла і об'ємна.
12 вересня постпглави РФ, Китаю, Таджикистану і Узбекистану при ООН представили на 66-й сесії Генасамблеї спільний проект "Правил поведінки в галузі забезпечення міжнародної інформаційної безпеки". Автори документа закликали боротися "з розповсюдженням інформації, яка надихає тероризм, сепаратизм, екстремізм або підриває політичну, економічну та соціальну стабільність інших країн".
А 22 вересня на закритій зустрічі в Єкатеринбурзі главам спецслужб і силових відомств 52 країн був представлений розроблений Радбезом і МЗС РФ концептуальний проект конвенції ООН "Про забезпечення міжнародної інформаційної безпеки". У цьому 18-сторінковому документі детально прописані норми регулювання інтернету з урахуванням військово-політичних, кримінальних і терористичних викликів і загроз. Він забороняє використання мережі у військових цілях і для повалення режимів в інших країнах, але при цьому залишає владі більшу свободу дій всередині національних сегментів інтернету.
"Ми вистрілили першими і фактично перехопили у західників ініціативу. Весь світ тільки наші правила і обговорює, а британцям довелося перекроювати програму конференції", - не без гордості заявило джерело видання в МЗС РФ. З порядку лондонського форуму дійсно зникло обговорення правил поведінки в мережі - натомість з'явилися окремі секції з досить загальних питань: економічний ріст і розвиток, соціальна користь від інтернету, кіберзлочинність та забезпечення надійного доступу.
У підсумку в Москві стали називати лондонський форум "центральною подією року в сфері інформаційної безпеки". Російську делегацію очолює міністр зв'язку і масових комунікацій Ігор Щеголєв. Більше того, Росія готується використовувати конференцію як майданчик для просування своїх вересневих документів.
Правда, організатори форуму зробили з цього приводу контрзаходи: секція по "міжнародній безпеці", де з доповіддю про ініціативи Москви виступить заступник голови департаменту нових викликів і загроз МЗС РФ Андрій Крутских, буде єдиною з усіх закритою.
Дебати за зачиненими дверима будуть бурхливими. Напередодні саміту з приводу російських ініціатив вперше жорстко висловився Держдеп. Заступник держсекретаря США Майкл Познер заявив, що запропоновані Москвою і Пекіном правила "перетворюють інтернет з простору, керованого безліччю людей і зацікавлених сторін, в підконтрольну центральним урядам систему". "Це неприйнятне рішення", - сказав він. Тему розвинув радник Хілларі Клінтон з інновацій Алек Росс, який відвідав Москву в кінці минулого тижня. Виступаючи перед студентами МДІМВ, він заявив, що США категорично проти того, щоб "будь-які люди заважали простим користувачам вільно спілкуватися один з одним" - навіть в ім'я захисту національної безпеки.
Однак у Росії та Китаю на це з'явився потужний контраргумент. За іронією долі, надав його господар лондонського саміту - британський прем'єр Девід Кемерон. Під час недавніх заворушень у Лондоні він пригрозив тимчасово заблокувати соціальні мережі, щоб погромники не могли використовувати їх для мобілізації прихильників. Один з британських експертів з кібербезпеки на умовах анонімності заявив Reuters: "Вони (росіяни і китайці) неодмінно нагадають нам і американцям про це. Кемерон відкинув нас на десять років назад".