ua en ru

Заступник міністра енергетики США ознайомився з ходом завантаження палива Westinghouse на ЗАЕС

На зустрічі обговорювалися питання диверсифікації поставок ядерного палива для атомних станцій України

Заступник міністра енергетики США Едвард МакГиннис відвідав Запорізьку АЕС, де ознайомився з процесом завантаження на станції ядерного палива американсько-японської компанії Westinghouse, повідомляє прес-служба держкомпанії "Енергоатом".

"Хід впровадження палива виробництва компанії Westinghouse на Запорізькій АЕС обговорили в рамках робочої зустрічі президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський і заступник міністра енергетики США Едвард МакГиннис, які відвідали ЗАЕС на початку першої завантаження ТВЗ-WR 15 червня", - йдеться в повідомленні.


Також повідомляється, що за процесом завантаження касет на блочному щиті управління енергоблоку №5 ЗАЕС спостерігали директор офісу Міністерства енергетики США в Україні Ендрю Вогт, представник Аргонської національної лабораторії Ігор Боднар, керівники Запорізької АЕС. На зустрічі обговорювалися питання диверсифікації поставок ядерного палива для атомних станцій України, плани поставок і завантаження палива компанії Westinghouse на Запорізьку АЕС, заходи по підготовці системи внутрішньореакторного контролю до моніторингу активної зони з паливом Westinghouse, яку японсько-американська компанія проводить спільно з НВО "Імпульс".

У повідомленні наводяться слова заступника міністра енергетики США, який повідомив, що основна мета його візиту – продемонструвати зміцнення партнерства з урядом і народом України. "Крім того, мій візит збігся у часі з дуже важливою подією – завантаженням свіжого палива другого, альтернативного постачальника ядерного палива для України. Це важливий крок "Енергоатому" в підвищенні енергетичної безпеки держави», ‒ прокоментував зустріч МакГиннис.

В рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій Україна планує в 2016 році придбати у Westinghouse більше третини палива для АЕС, тоді як в 2015 році майже все паливо постачалося з Росії. У березні 2015 року Южно-Українська АЕС успішно виконала завантаження модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse на третьому енергоблоці.

У квітні минулого року ЮУАЕС підключила даний блок до енергосистеми країни. Раніше глава Westinghouse Денні Пан заявляв, що його компанія готова впровадити своє паливо на всіх атомних електростанціях України. У свою чергу, в Міненерговугілля відзначали, що Україна планує в 2016 році використовувати паливо американсько-японської компанії Westinghouse на трьох блоках вітчизняних атомних станцій з 15.

Крім того, у лютому 2016 року "Енергоатом" поставив на Запорізьку атомну електростанцію першу партію ядерного палива американської компанії Westinghouse. У 2018 році "Енергоатом" планує заповнити активну зону одного з реакторів виключно палива виробництва Westinghouse, повністю замінивши їм російське паливо від компанії "ТВЕЛ".