ua en ru

Заступник посла Лівії в ООН стверджує, що бійці ПНР не вбивали Каддафі

Бійці Перехідної національної ради Лівії (ПНР) не вбивали полковника Муаммара Каддафі. Він помер від ран, отриманих до того, як він був полонений військами ПНР. З такою заявою виступив сьогодні заступник посла Лівії в Організації Об'єднаних Націй (ООН) Ібрагім Даббаши, передає Reuters.
Обставини смерті полковника досі викликають питання.
Колишній лівійський лідер був убитий 20 жовтня 2011 р . під час боїв в місті Сірт - на своїй "малій батьківщині". Каддафі мав намір покинути Сірт, але колону машин, в якій він знаходився, обстріляли літаки військово-повітряних сил Франції, і вони вимушені були повернутися в місто. Після повернення йому довелося вступити в бій з прихильниками ПНР, в цьому бою він потрапив у полон. Ще живого, про що свідчить відеозапис і свідчення свідків, його хотіли доставити в Тріполі. Далі, за однією версією, його спочатку побили, а потім застрелили бойовики, що полонили його, за іншою - конвой, який вивозив Каддафі з Сірта, потрапив під вогонь вірних йому людей, які хотіли відбити свого лідера.
Пізніше один з патологоанатомів, що проводили огляд тіла Каддафі, повідомив, що причиною смерті колишнього лівійського лідера стало кульове поранення в живіт. За словами лікаря, Каддафі був живий у момент арешту. При цьому експерт не уточнив, коли саме прозвучав постріл, що закінчив життя Каддафі - до його захоплення бійцями ПНР або після. "Першопричина його смерті - це кульове поранення в живіт. Пізніше полковник отримав кулю в голову, яка пройшла навиліт", - прокоментував лікар.
23 жовтня лівійські патологоанатоми провели розтин тіла Каддафі. З представлених результатів розтину виходить, що Каддафі помер 20 жовтня від вогнепальних поранень в голову і тулуб.
Представники багатьох країн висловилися за проведення розслідування обставин смерті екс-голови Лівії. На думку деяких експертів, є ряд аспектів, які можуть указувати на те, що Каддафі був узятий живим, а вже після натовп влаштував над ним самосуд.