ua en ru

Заступник Манафорта міг бути пов’язаний із розвідкою РФ, - FT

Заступник Манафорта міг бути пов’язаний із розвідкою РФ, - FT Фото: Манафорт і Килимник досі перебувають у тісному зв’язку

У команді Манафорта не було таємницею те, що Килимник був пов’язаний із військовою розвідкою РФ

Костянтин Килимник - заступник Пола Манафорта, колишнього голови виборчого штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа і консультанта екс-президента Віктора Януковича, міг бути пов’язаний із російською розвідкою. Про це повідомляє The Financial Times.

"Люди, які працювали з Килимником, громадянином Росії, стверджують, що в команді Манафорта не було таємницею те, що він, військовий лінгвіст, був пов’язаний із російською військовою розвідкою", - пише видання.

Зазначено, що в команду Манафорта Килимника в якості перекладача під час роботи з найбагатшим олігархом України Рінатом Ахметовим взяли саме за "чудову англійську". Поступово Килимнику довірили більше обов’язків, наголошує видання.

В якості ключового помічника Манафорта Килимник мав рідкісний доступ до найвищих фігур регіону - "від Януковича до мільярдерів-олігархів і високопоставлених західних дипломатів", пише FT.


За даними ЗМІ, Килимник народився в Україні у 1970 році, військову службу проходив у Росії. Його першим довгостроковим робочим місцем після звільнення з армії був Міжнародний республіканський інститут (IRI) у Москві, неурядова організація зі США на початку 1990-х років. У IRI стверджують, що взяли Килимника на роботу за чудову англійську.

В інституті знали, що свої знання мови він отримав у військовій розвідці, однак не надавали цьому особливого значення, хоча і підозрювали, що він міг займатися діяльністю, не пов’язаною з посадовими обов’язками.

Видання зазначає, що 10 років потому, коли Килимник став працювати на Януковича в команді Манафорта, там теж деякі підозрювали, що він доповідає у Москву, однак не надавали цьому значення.

На сьогодні Манафорт і Килимник досі перебувають у тісному зв’язку, і хоча у Манафорта наполягають, що його відставка з посади голови штабу Трампа не пов’язана з його українською діяльністю, інформовані джерела стверджують, що це відіграло свою роль.

"Це дуже серйозна проблема, якщо врахувати, що офіцер російської розвідки міг перебувати в одному ступені знайомства від кандидата у президенти Дональда Трампа", - констатувало джерело.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США розслідують зв'язки Манафорта і Януковича.