ua en ru

Заступник Філатова повинен бути звільнений після загибелі дівчини в Дніпрі, - активіст

Заступник Філатова повинен бути звільнений після загибелі дівчини в Дніпрі, - активіст Фото: Артем Романюков (facebook.com/artem.romanyukov)

За словами активіста, заступник Філатова "курирує добру половину схем по відмиванню грошей в міськраді"

Заступник мера Дніпра Бориса Філатова з питань діяльності виконавчих органів, директора департаменту благоустрою та інфраструктури міської ради Михайло Лисенко повинен бути звільнений після трагічної смерті 21-річної дівчини, яка загинула під обрушеним деревом в Дніпрі. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова правління дніпровської громадської організації "Громадський контроль", член громадського контролю НАБУ Артем Романюков.

"Вчора в Дніпрі впавша з дерева гілка вбила молоду дівчину. Після цього мер Філатов відразу відсторонив директора комунального підприємства "Міськзеленбуд" Юрія Фоменка від виконання обов'язків. Здавалося б, все правильно: якийсь директор якогось комунального підприємства, назва якого співзвучна трагедії оперативно покараний і чекає висновків слідства. Але я б хотів внести ясність. КП "Міськзеленбуд" - це всього лише підрядник. Підрядник, який бере участь у тендерах міста на виконання робіт з озеленення, обрізання і т.д. А ось фронт робіт для цього підрядника визначає Департамент благоустрою та інфраструктури, директором якого є Михайло Лисенко. Він же заступник мера. Він же депутат міськради. Саме цього департаменту і підпорядковується "Зеленбуд". Що ж стосується самих дерев, то по них рішення приймає спеціальна комісія при тому ж департаменті, в якій, до речі, немає представників самого "Зеленбуду", - написав Романюков.

На думку активіста, відсторонити від роботи необхідно не Фоменка, а заступника Філатова Лисенка. Однак Романюков вважає, що цього не станеться, так як Лисенко в раді "курирує" більшість схем по "відмиванню грошей".

"Хто ж усуне людину, яка курирує добру половину схем по відмиванню грошей в міськраді? Адже вона здасть весь ланцюжок. До речі, за звільнення Лисенко вже давно підписана електронна петиція, яка набрала більше 900 голосів, але була проігнорована міською владою", - зазначає активіст.

Романюков вважає, що необхідно уважно вивчити документи і перевірити, чи направляв департамент благоустрою та інфраструктури своїх підрядників на роботи на ту ділянку, де впала гілка і які там є рішення комісії.

"Чому хворе (а скоріше навіть сухе) дерево стояло посеред головного проспекту, і ніхто раніше не включив його в план санітарної обрізки? Чи включили? Тоді покажіть папір", - стверджує Романюков.

Активіст вважає, що "меру Дніпра Борису Філатову знадобилося більше двох років і трагедія, щоб зрозуміти, що місту необхідний терміновий аудит дерев". "Хоча, що таке "аудит дерев" особисто мені поки неясно", - додав Романюков.

Він зазначив, що відсторонення директора КП в цій ситуації виглядає майже так само, як посадка в СІЗО виховательки дитячого табору "Вікторія" в Одесі.

"Ті, хто миє бабки, продовжують сидіти в кріслах, а видатковий матеріал у вигляді простих виконавців можна потихеньку зливати. На те він і витратний", - заявив він.

alt

22 вересня в центрі Дніпра на проспекті Дмитра Яворницького гілка сухого дерева впала на 21-річну дівчину. За попередньою інформацією медиків, гілка пробила дівчині легеню і зламала хребет. Лікарі протягом 20 хвилин намагалися реанімувати постраждалу, однак врятувати життя дівчини не вдалося.

Філатов розпорядився усунути з посади голови КП "Міськзеленбуд" Юрія Фоменка на час розслідування і провести в місті "аудит дерев". КП "Міськзеленбуд" є підрядником і виконує фронт робіт, які визначає департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради.