ua en ru

Заставу на місцеві вибори можуть збільшити вдвічі, - нардеп

Заставу на місцеві вибори можуть збільшити вдвічі, - нардеп Фото: Вадим Денисенко

Але поки що це дискусійне питання

Грошову заставу для участі у місцевих виборах в Україні можуть збільшити в два рази. Про це один із авторів ухваленого в першому читанні законопроекту № 2831-3 "Про місцеві вибори", народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Вадим Денисенко сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"Комітет буде розглядати ще раз питання застави, і я впевнений, що будуть величезні дискусії з цього питання. Порядок цифр буде приблизно такий: буде приблизно в два рази більше, як минулого разу. Я не думаю, що тут хтось буде ставити 8 млн грн, - сказав Денисенко.

Нагадаємо, 18 червня 2015 р. Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2831-3 " Про місцеві вибори". За відповідне рішення проголосували 271 нардеп при 226 мінімально необхідний.

Закон передбачає можливість створення на місцевому рівні виборчих блоків місцевих організацій політичних партій. Також пропонується встановити диференційований виборчий бар'єр - 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, і 7% - для виборчих блоків місцевих організацій партій.

Також передбачені так звані відкриті списки. Так, кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії (блоком) і кандидатом, висунутих нею (ним) у відповідному територіальному окрузі, який визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, у залежності від цієї підтримки буде визначатися рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії (блоку).

Крім того, вибори міських голів у містах, де понад 90 тис. виборців будуть проходити у два тури, і міські голови будуть обиратися абсолютною більшістю, тобто 50% + 1 голос.