ua en ru

Заставу для кандидата в мери Києва складе понад 100 тис. грн

Заставу для кандидата в мери Києва складе понад 100 тис. грн Фото: нинішній мер Києва Віталій Кличко

Кандидату в мери самого маленького міста Угнів доведеться заплатити всього 36 грн

Заставу для кандидата в мери Києва на місцевих виборах складе понад 103 тис. 914 грн. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрій Магера.

"У законі сказано, що заставу для кандидата на посаду міського голови має бути з розрахунку чотири розміру місячної мінімальної зарплати на кожні 100 тис. виборців відповідного одномандатного виборчого округу. У Києві сьогодні понад 2 млн 132 тис. виборців. Тобто, заставу для кандидата в мери столиці складе 103 тис. 914 грн", - зазначив Магера.

Він припустив, що завдяки тому, що на виборах в мери можливо самовисування, кількість кандидатів може бути аномально великим. І саме грошова застава є обмеженням.

"Всякі "міські божевільні" навряд чи зможуть дати такі гроші", - сказав він.

"Але це теж не є абсолютною перешкодою. Ця перешкода не є настільки ефективною, щоб не пропустити туди якихось випадкових людей, а тим більше - технічних кандидатів. Але є такі люди, які люблять сам процес. Вони розуміють, що вони ніколи не стануть (міським головою, - РБК-Україна), але їм цікаво, щоб їх по телевізору показали, написали про них у газеті, щоб про них говорили", - додав він.

При цьому Магера розповів, що в місті Угнів Львівської області для кандидата в мери складе всього 36 грн.

"Натомість, у Львівській області є маленький місто України - Угнів, де проживає 731 житель. Там заставу для кандидата в мери складе всього 36 грн", - розповів він.

Нагадаємо, голова Верховної Ради України Володимир Гройсман розповів, що не буде балотуватися в мери Києва.