ua en ru

Законопроект, що вчетверо скорочує дозвільні процедури в містобудуванні, схвалено профільним комітетом ВР

Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалив до розгляду Радою в першому читанні законопроект «Про регулювання містобудівної діяльності». Про це повідомила перший заступник голови Держкомпідприємництва України Галина Яцишина, передає прес-служба державного комітету.

«Цей документ касує багато адміністративних бар'єрів у будівельній сфері. Отримати дозвіл на початок будівництва після ухвалення даного законопроекту буде набагато легше. Цей процес забиратиме не півтора роки, як зараз, а кілька місяців. Забудовники, очевидно, витрачатимуть на оформлення ліцензій та дозволів менше грошей, тому врешті-решт цей закон має знизити вартість квадратних метрів»,- заявила Галина Яцишина

Законопроект, у розробці якого брав участь Держкомпідприємництва, зменшує кількість дозвільних документів і погоджувальних процедур з 93 до 23, а термін отримання дозволів - від 415 до 60 днів.

У проекті закону також запропоновано запровадити декларативний принцип при будівництві об'єктів з низьким ступенем ризику (на об'єкти з високим ступенем ризику така норма не поширюватиметься). Декларативний принцип передбачає, що будівельній компанії достатньо надати документацію встановленого зразка. Нині ж процедура отримання дозвільних документів на будівництво може тривати близько 1,5 року.

Погодження всіх служб, за законопроектом, має відбуватися на етапі складання генплану. Відповідно, якщо генпланом передбачено будівництво у певній зоні житлових будинків чи крамниць, то додаткові дозволи для будівництва потрібні не будуть. Обов'язки щодо затвердження генпланів буде покладено на органи місцевого самоврядування. Наявність генпланів, у свою чергу, дозволить будівельникам не погоджувати додатково земельну документацію з державними органами та органами місцевого самоврядування.

У разі ухвалення законопроекту, будівельна експертиза буде державною. Але обов'язковою вона залишиться тільки для зведення споруд з високими ступенями ризику, таких як атомні станції, мости, тунелі тощо.