ua en ru

Законопроект про запровадження процедури банкрутства фізичних осіб сприятиме збільшенню кількості проблемних кредитів, - УКБС

Проект закону про запровадження процедури банкрутства фізичних осіб суперечить нормам чинного законодавства та не передбачає повноцінного спеціального регулювання процедури банкрутства фізособи. Такої думки дотримуються експерти "Українського кредитно-банківського союзу" (УКБС). Крім того законопроект, у разі його прийняття, буде сприяти збільшенню кількості проблемних кредитів.

"УКБС виступає за відхилення законопроекту, недосконалість якого збільшить кількість проблемних кредитів та змусить фінустанови адекватно реагувати на такі зміни. Зокрема, шляхом підвищення відсоткових ставок, комісій та витрат на страхування, що може негативно вплинути на кон'юнктуру кредитного ринку", - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Крім того, законопроект порушує баланс прав та інтересів боржників та кредиторів, оскільки передбачає: суттєве звуження прав кредитодавців щодо повернення кредитних коштів у випадку порушення споживачем умов договору; штучно обмежує можливості банків контролювати процес погашення позичальником кредиту тощо. Відсутній у законопроекті і механізм захисту від зловживань (навмисного та фіктивного банкрутства).

Крім того, УКБС вважає, що прийняттю "Закону щодо банкрутства фізичних осіб" має передувати прийняття спеціальних законів "Про споживче кредитування" та "Про захист прав споживачів фінансових послуг", якими було б чітко та вичерпно врегульовано відносини у сфері споживчого кредитування і визначено поняття споживчого кредиту.

Адже існуюча на сьогодні неоднозначність трактування поняття споживчого кредиту, визначеного законом "Про захист прав споживачів", призведе до вибіркового і суб'єктивного застосування норм законопроекту, що не сприятиме прозорості та ефективності процедури банкрутства фізичної особи. Оскільки цей закон розрахований на застосування до звичайних, "побутових" відносин, що не враховують специфіку банківських операцій.