ua en ru

Законопроект про оподаткування консолідованих груп відправлений на доопрацювання

Парламентський комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики відправив на доопрацювання законопроект про створення групи консолідованих платників, яка повинна спростити процедуру контролю над трансфертним ціноутворенням всередині країни. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

З п'яти законопроектів, розглянутих вчора на засіданні парламентського комітету з питань податкової та митної політики, тільки два були рекомендовані до прийняття в першому читанні (N3093; N2237а), інші будуть зняті з розгляду на сьогоднішньому пленарному засіданні парламенту. Найбільш конфліктним виявився проект N2737 про створення консолідованої групи платників податків. Після того як з 1 вересня запрацював закон про контроль над трансферним ціноутворенням, виникла необхідність спростити подачу звітності підприємств однієї групи з контрольованим зовнішньоекономічними операціями і взагалі не поширювати такий контроль на внутрішній ринок.

Учасники консолідованих груп отримають преференції - збитками однієї або декількох компаній вони зможуть перекривати прибуток інших. На створення інституту консолідованих платників наполягав бізнес, однак Міндоходів було проти цієї норми. Після чого податківці спільно з авторами законопроекту допрацьовували його кілька місяців, але змінили його так, що члени комітету прийняли рішення ще раз переробити документ. Це, за словами голови комітету Віталія Хомутинника (Партія регіонів; ПР), необхідне для забезпечення його підтримки в залі.

"Знімайте з розгляду і працюйте з міністерством", - звернувся він до співавтора проекту, голові підкомітету з питань податку на прибуток підприємств Олександру Долженкову (ПР).

Консолідовану групу раніше пропонувалося створювати при дотриманні таких критеріїв: якщо один учасник безпосередньо або через нерезидентів володіє 50% у капіталі інших учасників; якщо обсяг сплати податку на прибуток за рік до реєстрації групи становить не менше 100 млн грн, а виторг від реалізації товарів, робіт та послуг - 1 млрд грн. У новій редакції ці три критерії змінилися: частка повинна бути не менше 70%, сплачені податки - 4 млрд грн, виручка - 5 млрд грн. Крім цього з'явився критерій обсягу активів у розмірі не менше 10 млрд грн.

"Такі великі суми з'явилися в результаті компромісу з Міндоходів",- зазначив Долженков.

"Це приклад непристойного законопроекту: ви його так допрацювали, що тільки дві групи зможуть потрапити під дію норм - імені Ахметова і Курченко", - обурився член комітету Сергій Терьохін ("Батьківщина").

Член комітету Віталій Грушевський (ПР) вважає, що "законопроект пропонує нерівноправність, тому критерій потрібно знизити до 50 млн грн". На думку членів комітету, запропоновані норми не відповідають вимогам Організації економічного співробітництва і розвитку, до того ж законопроект передбачає горизонтальну, а не вертикальну консолідацію підприємств.

"Той, хто торгує крупою або продає цінні папери, буде консолідувати свої збитки з доходами, отриманими на іншому підприємстві, і в результаті держбюджет нічого не отримає", - пояснив Терьохін.

"Об'єднувати металургів з сільгоспвиробниками недоцільно, хіба що з Дзк",- погодився з ним Хомутинник.

Критерії щодо обсягу податків в групі, на думку Михайла Опанащенко (ПР), необхідно зменшити в десять разів: "Необхідно знизити поріг, щоб не тільки великий бізнес потрапляв". Присутні представники Міндоходів не змогли відповісти на питання, чому саме ці критерії підходять уряду, і на яку кількість підприємств вони будуть поширюватися.

"Щоб відповісти, необхідно провести аналітичну роботу, підняти звітність і прорахувати. Це ж не гадання на кавовій гущі, нам потрібно кілька годин", - сказав директор департаменту правової роботи міністерства Владислав Кочкаров.

Крім того, законопроект дозволить мінімізувати податкові зобов'язання.

"Участь у створенні консолідованої групи нерезидентів може створити умови передачі збитків нерезидента українським компаніям", - попередили в головному науково-експертному управлінні.

Тому комітет вирішив переглянути пороги критеріїв, виключити нерезидентів з участі консолідованої групи та передбачити вертикальну інтеграцію.

"Які будуть критерії - дискусійне питання", - резюмував Хомутинник.