ua en ru

Законопроект №4777 дозволить повноцінно запровадити автоматизацію митних формальностей, - Тупальський

Законопроект №4777 дозволить повноцінно запровадити автоматизацію митних формальностей, - Тупальський Фото: Сергій Тупальский

На думку Тупальського, прийняття законопроекту необхідне для української економіки в цілому

Проект закону №4777 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей" у разі його прийняття дозволить повноцінно запровадити автоматизацію митних формальностей. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив в.о. начальника Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський.

"Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності зможуть надавати митні декларації, які будуть одержані та зареєстровані автоматично. Далі комп'ютер, а не людина буде визначати перелік митних формальностей (огляд, перевірка документів і т. п.), обов'язкових для виконання митної декларації, в залежності від аналізу ризиків, митного режиму. Всі відомості про стан обробки митної декларації декларант також зможе отримувати автоматично. Нарешті, законопроектом передбачено виконання митних формальностей в автоматичному режимі при відсутності ризиків. Тобто автоматизована митна система зможе завершити оформлення вантажу взагалі без участі посадових осіб митниці", - написав він.

Тупальський зазначив, що вже зараз українські митники використовують сучасну автоматизовану систему аналізу та управління ризиками (АСАУР). Однак, за його словами, сьогодні ефективність АСАУР обмежена у зв'язку з відсутністю деяких законодавчих норм, тому співробітники митниці повинні в будь-якому випадку перевіряти митну декларацію та інші відповідні документи.

"Аналіз та управління ризиками, які законопроект №4777 дозволить повноцінно запровадити в Україні, - це визнаний світовий підхід у боротьбі з контрабандою, з заниженням вартості вантажів, з корупцією всередині митниці. Якщо законопроект стане законом, значно прискориться оформлення вантажів на митниці, знизяться витрати підприємств на митні формальності. Це, в свою чергу, покращить умови ведення бізнесу і переведе розмови про логістичний потенціал нашої країни в площину реальних дій", - додав в.о. начальника Київської міської митниці.

Крім того, на думку Тупальського, прийняття законопроекту необхідне для української економіки в цілому, для співпраці з Європейським Союзом та розвитку митної справи в Україні. В першу чергу йдеться про переосмислення поняття уповноваженого економічного оператора (УЕО). Гармонізація цього інституту в Україні з положеннями законодавства Європейського Союзу передбачена Угодою про асоціацію.

За словами Тупальського, якщо законопроект буде прийнятий, то в Україні можуть офіційно з'явитися підприємства, яким митниця, так би мовити, повністю довіряє. Такі підприємства зможуть користуватися значним переліком пільг, проходити митні формальності по значно спрощеними процедурами і в цілому змінити підходи до взаємодії з митницею.

"Митні формальності можна буде здійснювати у віддаленому режимі і за принципом "мовчазної згоди" (тобто без отримання відповідного дозволу органу доходів і зборів). А перевірку документів, при необхідності, можна буде робити за принципом пост-митного контролю, тобто вже після випуску товарів", - підкреслив Тупальський.