ua en ru

Закон про реінтеграцію Донбасу опубліковано в "Голосі України"

Закон про реінтеграцію Донбасу опубліковано в "Голосі України" Фото: закон про реінтеграцію Донбасу опубліковано у парламентській пресі (flickr.com osce_smmu)

Закон про реінтеграцію Донбасу набуде чинності 24 лютого

Закон про реінтеграцію Донбасу, спрямований на відновлення українського суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, опубліковано у парламентській газеті "Голос України" від 23 лютого 2018 року. Закон вступає в силу наступного дня з дня опублікування.

Закон про реінтеграцію Донбасу визначає, що тимчасова окупація територій України є незаконною, а також не створює для Російської Федерації жодних територіальних прав. Окупованими визнаються райони Донбасу, де окупаційна адміністрація Росії та збройні формування контролюють сухопутні території, внутрішні води, надра і повітряний простір. Перелік населених пунктів на окупованих територіях визначатиме президент за поданням Міноборони, підготовленого на підставі пропозицій Генштабу Збройних сил України.

Згідно з законом, на окупованих територіях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод мирного населення. Крім того, факт виведення російських військ з українських територій буде визначати міністр оборони і міністр внутрішніх справ, внісши спільне подання президенту.

Також закон закріплює стратегічне керівництво силами і засобами Генштабу ЗСУ, а керувати ними безпосередньо на Донбасі буде командувач Об'єднаних сил, який буде реалізовувати свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Нагадаємо, раніше глава Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко розповів про зміну формату операції на Донбасі. Зокрема, мова йде про перехід від антитерористичної операції до операції Об'єднаних сил.