ua en ru

Закон, що дозволяє НБУ випуск і використання електронних грошей, набув чинності

В Україні сьогодні, 18 жовтня, набув чинності закон, який дозволяє Національному банку регулювати випуск і використання електронних грошей. Текст закону № 5284-VI опублікований у виданні "Голос України".

Закон передбачає ведення НБУ реєстру платіжних систем та систем розрахунків в Україні, забезпечення регулювання випуску та використання електронних грошей.

Закон визначає, що емітентами електронних грошей будуть банки, за діяльністю яких здійснювати контроль НБУ.

Також згідно з законом, НБУ отримає право визначати порядок здійснення в Україні маршрутизації, клірингу і взаєморозрахунків між учасниками платіжної системи за операціями, здійсненими в межах України із застосуванням платіжних карток, емітованих банками-резидентами.

Планується забезпечити формування та розміщення гарантійних депозитів членів / учасників платіжних систем за операціями, здійсненими в межах України із застосуванням платіжних карток, в національній валюті України на рахунках у банку або банках України, надати право банкам України на підставі договору розміщувати на платіжній картці одночасно два і більш торгові марки платіжних систем (внутрішньодержавних систем та/або МПС).

Передбачається, що НБУ буде встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців. А ДПСУ отримає право здійснювати контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), порядком прийому готівки для подальшого її переказу банком і додержанням установлених законодавством обов'язкових вимог щодо забезпечення суб'єктами господарювання можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.