ua en ru

Автоматична люстрація не зачепить рядових чиновників, - Петренко

Автоматична люстрація не зачепить рядових чиновників, - Петренко Фото: глава Мін’юсту Павло Петренко розповів, кого стосується люстраційний закон

Новий нормативний акт також має антикорупційну складову, яка стосується перевірки майнового стану чиновників

Згідно із законом "Про очищення влади" під автоматичну люстрацію підпадають лише ті високопосадовці, які були незаконно призначені екс-президентом Віктором Януковичем та були причетні до порушень прав людини під час Революції гідності. Про це в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі "ICTV" заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Насправді це не є автоматичною люстрацією тому, що законом чітко визначені посади найвищих посадовців, яких Янукович призначав протягом своєї каденції, тих посадовців, яких він призначав власними указами з порушенням Конституції, тому що він отримав повноваження, на які він не обирався через незаконне рішення Конституційного суду", - заявив Петренко.


Міністр також зазначив, що закон про очищення влади не стосується рядових співробітників органів державної влади, вчителів і сільських голів.

"Друге, цей закон стосується тих осіб, які були причетні безпосередньо до порушення прав людини під час Революції гідності. Отих прокурорів, суддів і правоохоронців, які фабрикували справи, які кидали напівживих людей за грати", - додав Петренко.

Крім того, за словами глави Мін’юсту, закон має антикорупційну складову, яка стосується перевірки майнового стану чиновника.

"Тут індивідуальний підхід застосовується до кожного державного службовця, у першу чергу - найвищого державного службовця", - зазначив Петренко.

Нагадаємо, у четвер, 16 червня, на розгляд Верховної Ради України (ВРУ) може бути внесений проект закону з поправками до закону про очищення влади, який враховує зауваження Венеціанської комісії.