ua en ru

Закон про освіту вступив в силу

Закон про освіту вступив в силу Фото: діти в школі (РБК-Україна)

Нова редакція закону про освіту запроваджує 12-річну школу

Нова редакція закону України "Про освіту" вступила в силу. Документ опублікований 27 вересня в газеті Верховної Ради "Голос України".

Закон, зокрема, запроваджує 12-річне навчання для школярів:

  • для початкової освіти - з 1 вересня 2018 роки;
  • для базової середньої освіти - з 1 вересня 2022 роки;
  • для профільного середньої освіти - з 1 вересня 2027 року.

Також документом передбачається навчання українською мовою.

"Держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти", - говориться в тексті закону.

При цьому документ не передбачає існування шкіл з викладанням мовами національних меншин і корінних народів як основних.

"Особам, які належать до корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної і загальної середньої освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується шляхом створення відповідно до законодавства окремих класів (груп) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою", - підкреслюється в законі.

Нагадаємо, саме мовна стаття закону викликала критику з боку ряду держав. Вони стверджують, що вона обмежує права національних меншин. В Україні звинувачення спростовують.

Президент України Петро Порошенко підписав закон 25 вересня.